Τρίτη 2 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες σε κοινή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό

Μήνυμα ενίσχυσης της κοινής πάλης Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων εργατών έστειλε η μαζική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής 30 Απρίλη, στον κινηματογράφο «STUDIO» της Αθήνας, με σύνθημα: «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό. Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία αποτέλεσε την κορύφωση μιας μεγάλης προσπάθειας του Κόμματος να απευθυνθεί σε μετανάστες και πρόσφυγες, σε τόπους δουλειάς και καταυλισμούς, με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τα λόγια του να προβάλλονται μεταφρασμένα στα αγγλικά και τα αραβικά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και σύντομη συναυλία με εργατικά τραγούδια της μετανάστευσης, ενώ έκλεισε με τους συγκεντρωμένους όρθιους και με υψωμένες τις γροθιές τους να τραγουδούν τη Διεθνή και να φωνάζουν το σύνθημα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

Στο κάλεσμα του Κόμματος ανταποκρίθηκαν μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα από χώρες της Ασίας, της Β. Αφρικής, αλλά και από την Αλβανία και αλλού. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και πρόσφυγες από τη Συρία και τις άλλες εμπόλεμες χώρες, που τους τελευταίους μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς της Αττικής, όπως στο Σκαραμαγκά, το Ελληνικό και τον Ελαιώνα.


Ο Γιάννης Πρωτούλης ανέδειξε ότι είναι παρούσα η αιτία που γεννά τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα, και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο απειλητική για τους λαούς. «Η αιτία είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προετοιμασία για πιο γενικευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις αστικές τάξεις, η φτώχεια και η δυστυχία που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη και επεκτείνεται όλο και περισσότερο στις χώρες του πιο ανεπτυγμένου καπιταλισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές αποστολές, για τις βάσεις που διευκολύνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Τέλος, κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ, στο δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού, για να πάρουν οι εργάτες την εξουσία, για να αλλάξει ριζικά η οικονομία και η κοινωνία προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων.

  • Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτούν εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ