Τρίτη 2 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διαρκής κλιμάκωση των αμερικανικών απειλών

Νέες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για «όλες τις επιλογές» που «μένουν στο τραπέζι»

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Καρλ Βίνσον» κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Καρλ Βίνσον» κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

«Υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε με μια μεγάλη, μεγάλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», συμπληρώνοντας ότι «προτιμάμε να λύνουμε τα ζητήματα διπλωματικά, αλλά είναι πολύ δύσκολο». Στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, «καλό άνθρωπο» που «προσπαθεί πολύ σκληρά» (στο θέμα της Χερσονήσου).

Αξιοποιώντας και τη νέα βαλλιστική δοκιμή που έκανε η ΛΔ Κορέας το Σάββατο (για την οποία η Ουάσιγκτον επέμεινε ότι ήταν αποτυχημένη), ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Χ. Ρ. Μακμάστερ, δήλωσε χτες από τη μεριά του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμάζονται για στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα, αν και παραμένει η ελπίδα για επίλυση της κατάστασης χωρίς προσφυγή σε βία.

Θυμίζουμε ότι στην Κορεατική Χερσόνησο έχει σχεδόν φτάσει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» και η Ουάσιγκτον ισχυροποιεί ολόπλευρα τη στρατιωτική της παρουσία (βλ. υποβρύχιο με «Τόμαχοκ», συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις, εναέριες περιπολικές πτήσεις κ.τ.λ.), επιδιώκοντας συνολικότερους γεωπολιτικούς συσχετισμούς σε Ασία - Ειρηνικό προς όφελος των μονοπωλίων που εκπροσωπεί. Ακόμα, στην τελική ευθεία μπαίνει και η λειτουργία του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (αν και ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον - Σεούλ σχετικά με το πώς θα μοιραστούν το κόστος της λειτουργίας του).

Προβληματισμοί Κίνας και Ρωσίας

Την περασμένη Παρασκευή, έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, σημείωσε ότι «όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι», εκτιμώντας ότι «η απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ ή του Τόκιο είναι πραγματική και ενδεχομένως είναι θέμα χρόνου προτού η Βόρεια Κορέα αναπτύξει ικανότητες να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ» και καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει «προτού το κάνει η Βόρεια Κορέα».

Από τη μεριά της Κίνας, ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι υπογράμμισε ότι «αν δεν επιτευχθεί ο έλεγχος του θέματος της Χερσονήσου και σημειωθούν απρόσμενα γεγονότα, η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί δραστικά και να ξεφύγει από τον έλεγχο... Η χρήση βίας δεν επιλύει διαφορές και οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές».

Οι αμερικανικές κινήσεις προβληματίζουν όμως και τη Μόσχα, με τον Ρώσο πρέσβη στο Πεκίνο, Αντρέι Ντενίσοφ, να τονίζει ότι «η στρατιωτική πίεση των ΗΠΑ ενάντια στη Βόρεια Κορέα προκαλεί μόνο αντίποινα από τη βορειοκορεατική πλευρά. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, η Βόρεια Κορέα έχει κάνει 9 βαλλιστικές δοκιμές. Καλούμε για επαναλειτουργία των σχημάτων που ήδη υπάρχουν, πρώτα απ' όλα των εξαμερών συνομιλιών».

Πάντως, στην Πιονγιάνγκ, ρεπορτάζ των κρατικών ΜΜΕ συνέχιζαν και χτες να τονίζουν ότι η χώρα θα δυναμώσει την ετοιμότητά της να «αντιμετωπίσει» τις απειλές για πυρηνική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατέρωθεν πυρηνικές απειλές και επίδειξη στρατιωτικής δύναμης (2023-07-22 00:00:00.0)
Διεργασίες μετά τους υψηλούς τόνους (2020-06-25 00:00:00.0)
«Ανοιχτές» για νέα Σύνοδο οι ΗΠΑ (2019-03-13 00:00:00.0)
Η «πίεση προς τη Βόρεια Κορέα» μοχλός ευρύτερων ανταγωνισμών (2017-12-29 00:00:00.0)
Πιέσεις και απειλές με φόντο ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες (2017-08-15 00:00:00.0)
Εξετάζουν τη συνολική ενίσχυση της «αποτρεπτικής ικανότητάς» τους (2016-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ