Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για την ανάπλαση του πάρκου Γουδή και το γήπεδο του ΠΑΟ

Η τοποθέτηση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου

Να πάρει σαφή θέση ο δήμος εναντίον της χωροθέτησης του γηπέδου του ΠΑΟ στου Γουδή και να πιέσει την κυβέρνηση για την υλοποίηση εκεί του Μητροπολιτικού Πάρκου, ζήτησε, στη διάρκεια του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, η «Λαϊκή Συσπείρωση». Κατά τη συζήτηση του θέματος, με αφορμή και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για σειρά παρεμβάσεων στην Αθήνα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν ότι ο βασικός στόχος των εν λόγω παρεμβάσεων είναι να κατασκευαστεί στου Γουδή το γήπεδο και εγκάλεσαν τον δήμαρχο, Γ. Καμίνη, ότι δεν μπορεί να μιλάει με γενικότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παρέμβασή του ο Γ. Καμίνης, αναφερόμενος στο σχέδιο «Νέα Αθήνα» που του παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό, είπε ότι «στεκόμαστε θετικά απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες», αρκεί να υπάρχει, όπως είπε, η συναίνεση των κατοίκων. Αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση, κάλεσε το σώμα να αναμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης και ακολούθως να εκφράσει ο δήμος τις δικές του.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη δημιουργία γηπέδου του Παναθηναϊκού και την ανάπλαση του πάρκου Γουδή, δήλωσε τα εξής:

«Μαζικοί φορείς και συλλογικότητες που έχουν παλέψει για το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή αντιδρούν για την ξαφνική και απροκάλυπτη στάση του πρωθυπουργού, να κάνει άλλη μια ''κωλοτούμπα'' με την εξαγγελία για τη δημιουργία του γηπέδου του Παναθηναϊκού στου Γουδή. Ο πρωθυπουργός διαφημίζει ένα σχέδιο με πέντε τομές που είναι γνωστές τα τελευταία 15-20 χρόνια. Κρίσιμο θέμα σε αυτές τις πέντε τομές είναι η δημιουργία του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Μακέτες και σχέδια όπως αυτά που συζήτησαν ο πρωθυπουργός μαζί με τον δήμαρχο για το κέντρο της Αθήνας, έχουμε ξανακούσει κι έχουμε ξαναδεί χρόνια τώρα. Είναι προσπάθεια να μετατοπιστεί η συζήτηση. Την ώρα που έχει συμφωνηθεί το 4ο μνημόνιο, υπάρχουν ασήκωτα πλέον βάρη για το λαό μας και η πολιτική της κυβέρνησης ''δεν τραβάει'', αξιοποιούν τις ομάδες και τους οπαδούς για ψηφοθηρία.

Οι ενέργειες για το γήπεδο στου Γουδή φαίνεται ότι επισπεύδονται. Εμφανίστηκε Επιχειρηματικό Πλάνο σχετικά με το πώς θα φτιαχτεί το γήπεδο. Εμφανίστηκε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγές στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 2014, έως τον Σεπτέμβριο, οι οποίες μάλιστα θα έχουν και τέτοια ισχύ ώστε να ''δέσουν'' ακόμα και προσφυγές προς στο ΣτΕ. Αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο σχετίζεται και με το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το χώρο του Βωβού στο Βοτανικό. Για να προχωρήσει, θα πρέπει να τελειώσει η ιστορία της διπλής ανάπλασης και θα πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά σε βάρος του Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή. Απέναντι σε αυτό το σχεδιασμό, ο οποίος έχει οριοθετηθεί και χρονικά, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει θέση ότι δεν μπορεί να γίνει γήπεδο του Παναθηναϊκού στου Γουδή. Το πάρκο Γουδή είναι Μητροπολιτικό Πάρκο, είναι δεσμευμένη η χρήση και λειτουργία αυτού του χώρου και με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και με τους νόμους που χαρακτηρίζουν ως Ζώνη Προστασίας την περιοχή αυτή του Υμηττού. Αντίθετα, εμείς πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να επιταχυνθούν τα μέτρα για να υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ο δήμαρχος έχει ευθύνη γιατί εμφανίζεται να συμφωνεί με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ στη σημερινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν παίρνει καθαρή θέση. Εμείς θεωρούμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει γήπεδο. Είναι το ιστορικό γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, χώρος που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στον Ερασιτέχνη (από το 1924). Γνωρίζουμε ότι υπήρχε σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου, ώστε να ξεπεράσει τις 20.000 θέσεις και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της ομάδας συνολικά. Το γήπεδο αυτό, εξάλλου, είναι κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ