Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΕΝΤΣ
Διπλάσιες οι ανεξερεύνητες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ανακοίνωσε η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου μετά από χαρτογράφηση της βόρειας πλευράς

Οι ανεξερεύνητες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς είναι διπλάσιες απ' ό,τι είχε υπολογιστεί, ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου, η οποία χαρτογράφησε πρόσφατα το ανατολικό τμήμα της βόρειας Θάλασσας του Μπάρεντς, μια έκταση περίπου 170.000 τ.χ., 10.000 τ.χ. μεγαλύτερη από το νορβηγικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας.

Πρόκειται για μια ακόμη περιοχή όπου εκτυλίσσονται σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανεξερεύνητων πηγών βρίσκεται στην αμφισβητούμενη περιοχή και οι περισσότερες από τις νέες πληροφορίες συλλέχθηκαν μετά τη συμφωνία οριοθέτησης με τη Ρωσία το 2011. Το ποσοστό των μη ανακαλυφθέντων πόρων στη Θάλασσα του Μπάρεντς αυξήθηκε από 50% σε 65% των συνολικών μη ανακαλυφθέντων πόρων στη νορβηγική περιοχή και υπολογίζονται σε 1,4 δισ. κυβικά μέτρα πετρελαίου.

«Αυτός ο αριθμός είναι φυσικά κάπως αβέβαιος. Θα μπορούσε να αποδειχθεί χαμηλότερος ή πολύ υψηλότερος», λέει ο γενικός διευθυντής προσθέτοντας ότι περίπου το 60% των πόρων είναι πιθανόν υγρά και το υπόλοιπο είναι φυσικό αέριο. Μάλιστα, «η χαρτογραφηθείσα περιοχή στο βορρά έχει περίπου το διπλάσιο δυναμικό πόρων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε σχέση με τη νότια θάλασσα του Μπάρεντς», παρότι η τελευταία έχει διπλάσιο μέγεθος, τόνισε.

Από το 2012, η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου εργάστηκε μετά από εντολή του νορβηγικού κοινοβουλίου για να χαρτογραφήσει τη νορβηγική θαλάσσια περιοχή στο ανατολικό τμήμα της βόρειας Θάλασσας του Μπάρεντς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ