Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέες συνομιλίες στην Αστάνα

Επαφές Πούτιν με Μέρκελ, Τραμπ και Ερντογάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΜΟΣΧΑ.-

Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων επανέρχονται τα παζάρια με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία, ενώ ξεκινούν σήμερα και αύριο νέες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Σε συνάντηση που είχαν στο Σότσι της Ρωσίας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ συζήτησαν αδρά, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, το θέμα «πιθανής δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία» (σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ).

Αργότερα χτες βράδυ ο Πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και σε σχέση με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Συρία. Οσον αφορά τη Συρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να προωθήσουν την επίτευξη «διπλωματικής προόδου», ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου για την Αρκτική, στην Αλάσκα, στις 10 και 11 Μάη. Σήμερα, πάντως, ο Πρόεδρος Πούτιν θα συναντήσει στη Μόσχα και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία και τις «προοπτικές συνεργασίας στον διμερή στρατιωτικό - τεχνικό τομέα».

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, δήλωσε ότι θα συζητήσει «ενδεχόμενες επιχειρήσεις» στις πόλεις Μάνμπιτζ και Ράκκα της Συρίας και ότι θα θέσει το ίδιο ζήτημα και σε δύο βδομάδες, στις 16 και 17 Μάη, όταν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Ιρανός στρατηγός Μοχάμεντ Πακπούρ, που είναι διοικητής του στρατού των «Φρουρών της Επανάστασης», διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στέλνει δυνάμεις στη Συρία για να υποστηρίζει το συριακό στρατό στις μάχες κατά αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών.

Επιθέσεις τζιχαντιστών σε καταυλισμούς προσφύγων

Νωρίτερα, γύρω στις 4 π.μ., πέντε τζιχαντιστές βομβιστές αυτοκτονίας για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» ανατινάχτηκαν σε καταυλισμό προσφύγων στη συριακή επαρχία Χασάκε, προκαλώντας το θάνατο περίπου 40 ανθρώπων, οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Τέλος, χτες, στο Ιράκ και στη στρατιωτική βάση Ράτμπα της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επίθεση σε Ιρακινούς στρατιώτες, προκαλώντας το θάνατο 10 εξ αυτών. Η επίθεση αυτή ανεβάζει σε τουλάχιστον 26 τον αριθμό των μελών των Ιρακινών στρατιωτών και των συνοριοφυλάκων που έχουν σκοτωθεί από τις 23 Απρίλη από επιθέσεις του ΙΚ στη συγκεκριμένη επαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ