Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Σάββατο 8-9-01 στις 4μμ στη Λάρισα, στο «ΑΛΣΟΣ», θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση παιδιών Πολιτικών Προσφύγων που γεννήθηκαν στην Τασκένδη (12η Πολιτεία). Στις 8 μμ της ίδιας μέρας, οι συγκεντρωμένοι θα μεταβούν σε ταβέρνα, που βρίσκεται στο 8ο χιλ. Λάρισας - Νίκαιας(Θεσσαλίας). Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, και άλλους νέους που επιθυμούν να πάρουν μέρους στη συνάντηση. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 041-660.990 και 91.

Την Κυριακή 9.9.2001 διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Το Παράρτημα Ικαρίας της ΠΕΑΕΑ, στις 7 μμ, διοργανώνει εκδήλωση στον Αγιο Κήρυκο, για να τιμηθεί ο αγώνας των Ικαριωτών, ενάντια στο φασισμό, που στις 9-9-1943, επισφραγίστηκε, όπως και το 1912, με τον αφοπλισμό των ιταλικών δυνάμεων κατοχής. Καλούνται όλοι οι μαζικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο λαός του νησιού, να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα Χαλκίδας και Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ, στις 11 πμ διοργανώνουν γιορταστική εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο του μνημείου της «Λαμπούσας» για να τιμήσουν την 57η επέτειο της ιστορικής και νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ Εύβοιας κατά ναζιστικής Φάλαγγας, στις 3-9-1944.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 πμ. Τηλ: 8234.296 και 8831.368

  • Τα Παραρτήματα Δυτικής Πελοποννήσου και Στερεάς, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, της ΠΕΑΕΑ, τελούν, στις 10.30 πμ, ετήσιο τιμητικό μνημόσυνο για τους 11 εκτελεσμένους αγωνιστές από τους Γερμανούς, στις 16-7-1944 στη θέση «Βιναριές». Επίσης, θα τιμηθεί η μνήμη των 104 φυλακισμένων του Αργοστολίου (1948 - '49) που εκτελέστηκαν από το μισαλλόδοξο καθεστώς της εποχής. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί, οι συγγενείς των εκτελεσμένων και οι φίλοι της Αντίστασης να παραστούν.
  • Η ΝΕ Λέσβου της ΠΕΑΕΑ, ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 13-9-01 θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα εκδρομή - προσκύνημα στον Αϊ-Στράτη. Το πλοίο «ΣΑΠΦΩ» θα αναχωρήσει στις 9 μμ από το λιμάνι της Μυτιλήνης για Μύρινα και από εκεί το ταξίδι για τον Αϊ-Στράτη θα συνεχιστεί με το «ΑΙΟΛΙΣ». Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Μυτιλήνης, ώρες 10 πμ έως 1 μμ και στο τηλέφωνο 28.132.
Β. Ελλάδα
  • Παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών νεκρών που έπεσαν στη μάχη εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής, διοργανώνει την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι στην Εδεσσα.

Στα στενά αυτά, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Εδεσσας, απ' όπου περνάει η μοναδική σιδηροδρομική και οδική αρτηρία, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ έδωσαν επανειλημμένες μάχες με τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής. Στις μάχες αυτές έπεσαν ηρωικά 18 αντάρτες του ΕΛΑΣ, τα ονόματα των οποίων είναι γραμμένα στο ηρώο που στήθηκε στο πεδίο της μάχης, σε αιώνια μνήμη και τιμή των αγώνων για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία.

  • Την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί, το Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 60 χρόνων του ΕΑΜ. Η εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας θα τιμήσουν τη μνήμη νεκρών αγωνιστών, θα γίνει στα γραφεία του Παραρτήματος (Δανιόλου 31 στη Χαριλάου).
  • Τέλος, το παράρτημα Πανοράματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, στις 23 Σεπτέμβρη, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των φονευθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Καλούνται οι κάτοικοι του Δήμου, οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα γίνει στο ηρώο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (στάση Νεφέλης).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ