Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συνεργασία και ανταγωνισμός συνυπάρχουν

Οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και η πορεία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων ήταν τα βασικά θέματα της χτεσινής συνάντησης στο Σότσι

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
ΣΟΤΣΙ.--

Σε ένα πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανακατατάξεων που μεγαλώνουν τη ρευστότητα σε διάφορα πεδία έγινε η χτεσινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ηταν η πολλοστή φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών προχωρά (μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά το Νοέμβρη του 2014) πυροδοτώντας εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, χωρίς όμως να εξαλείφονται οι αντιθέσεις που πηγάζουν από τα, αντικειμενικά, συγκρουόμενα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σχετικά με τη Συρία ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία στην Αστάνα του Καζακστάν θα αποφασίσουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί, παρά τα σχέδια που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Ακόμα δήλωσε ότι «η αμοιβαία μας εργασία δείχνει πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν ένα ειδικό καθεστώς και έχουν αποκατασταθεί πλήρως». Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ θετική την «ευκαιρία» που υπάρχει οι δυο πλευρές να συζητούν κρίσιμα θέματα για τη διμερή συνεργασία αλλά και «μεγάλα θέματα της διεθνούς ατζέντας». Υποστήριξε ακόμα ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται όπως «είχαμε σχεδιάσει» με την Τουρκία. Χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία «σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική» και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την άρση των κυρώσεων και περιορισμών που είχαν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές αυτές. Ωστόσο, η άρση δεν αφορά προς το παρόν την ντομάτα από την Τουρκία, γιατί η καλλιέργειά της αναπτύσσεται από Ρώσους που έχουν πάρει δάνεια από το κράτος.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου (η επένδυση εκτιμάται στα 22 δισ. δολάρια). Αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι «η κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα βήματα που λαμβάνουμε μαζί θα διαμορφώσουν τη μοίρα όλης της περιοχής». Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία μίλησε για «αποτελεσματική συνεργασία» που υπάρχει «με τη Ρωσία στη Συρία» και περιέγραψε ως βασικό στόχο «την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης αλλά και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Εξελίξεις στο CHP;

Στο μεταξύ, σε χτεσινές του δηλώσεις ο Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης στην Τουρκία, διαψεύδοντας σενάρια που δυνάμωναν τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα», υποστήριξε, αν και ο ίδιος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αφήσει αντίθετα υπονοούμενα σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν έντονα την προχτεσινή παρέμβαση του πρώην ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος κάλεσε τη σημερινή ηγεσία του CHP να ξεκινήσει διαδικασίες για τον ορισμό υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2019. Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, ο Μπαϊκάλ είπε στον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ότι τώρα πρέπει να αφεθεί στην άκρη η κριτική στη συνταγματική αναθεώρηση και το κόμμα να εστιάσει στις προετοιμασίες του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Προχώρησε ακόμα, σημειώνοντας ότι είτε υποψήφιος του CHΡ θα είναι ο Κιλιντσάρογλου είτε το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε (έκτακτο) συνέδριο, σκέψη που στρώνει έδαφος και για άλλες αλλαγές στο κόμμα. Αλλωστε, εδώ και πολύ καιρό διεξάγεται μια συζήτηση για την «ικανότητα» του CHP και συνολικά της τουρκικής αντιπολίτευσης να μπορέσει να αποτελέσει εναλλακτική έναντι του ΑΚΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ