Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΛΕΠΕΝ - ΜΑΚΡΟΝ
Για τα «μάτια» του κεφαλαίου, χειραγώγηση του λαού

Από το χτεσινό ντιμπέιτ
Από το χτεσινό ντιμπέιτ
Η χτεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση στη Γαλλία, ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, παρά τους υψηλούς τόνους, επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται μια προσέγγιση θέσεων ανάμεσα στην υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου (Front National - FN), Μαρίν Λεπέν, και τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ, μετριοπαθή κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν. Και αυτό γιατί και οι δύο εκπρόσωποι του κεφαλαίου από κοινού κατανοούν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου, σε μια περίοδο που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις της ΕΕ, που φυσικά αυτό σημαίνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ωστόσο, με δεδομένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την ΕΕ, πρέπει να γίνεται κριτική με μέτρο στην ΕΕ, αλλά και να μην υποτιμώνται τα συμφέροντα των καπιταλιστών, που έχουν συμφέρον από την παραμονή στην Ευρωζώνη. Ετσι, τις προηγούμενες μέρες, η μεν πρώτη παραδέχτηκε ότι δανείστηκε στοιχεία από ομιλία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στον πρώτο γύρο, Φρ. Φιγιόν, για να προσελκύσει ψηφοφόρους του, και ότι το ζήτημα του νομίσματος είναι κάτι που μπορεί να γίνει σταδιακά, ο δε δεύτερος σηκώνει τις τελευταίες μέρες τους τόνους περί «ανάγκης μεταρρύθμισης της ΕΕ».

Στα πρώτα λεπτά της αντιπαράθεσης, η Λεπέν χαρακτήρισε τον Μακρόν εκπρόσωπο της «άγριας παγκοσμιοποίησης», του «πολέμου όλων με όλους και της οικονομικής καταστροφής, κάτι που καθοδηγεί ο Ολάντ». Επίσης, εμφάνισε τον εαυτό της ως την «υποψήφια του λαού με τον πολιτισμό του, του έθνους που υπερασπίζεται την εργασία του, τα σύνορά του και τον προστατεύει από τον φανατικό ισλαμισμό». Ο Μακρόν της επιτέθηκε ότι είναι «υποψήφια της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και του πνεύματος της ήττας».

Στην πρώτη ερώτηση για την οικονομία η Λεπέν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δεν έχει «εθνικό πνεύμα» και υποτάσσεται στον «άδικο διεθνή ανταγωνισμό» (προφανώς οραματίζεται έναν «δίκαιο», που θα ωφελεί τις γαλλικές εταιρείες), και τον κατηγόρησε ότι ως υπουργός του Ολάντ συνέβαλε στην εξαγορά γαλλικών εταιρειών - αγροτικών και βιομηχανικών - από μεγάλους αμερικανικούς ομίλους. Επίσης, ότι δεν αναλογίζεται το «ανώτερο εθνικό συμφέρον».

Από τη δική του μεριά, ο Εμ. Μακρόν, μεταξύ άλλων, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μεγαλύτερη ευελιξία στο εργατικό δίκαιο, να σταματήσει να καθορίζεται όπως σήμερα, «όλες οι διατάξεις για όλες τις περιπτώσεις», ώστε να διασφαλίζονται πλειοψηφικές συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης και κλάδου. Να διασφαλιστούν δηλαδή μεγαλύτερα περιθώρια για το σχεδιασμό της εργοδοτικής επίθεσης. Ενα εργοστάσιο να μπορεί «να οργανώνεται διαφορετικά, να μπορεί εκ των προτέρων να αντιμετωπίζει τους οικονομικούς κινδύνους και τον ανταγωνισμό», όπως εξήγησε. Κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι δεν έχει δικές της προτάσεις και ότι «ο γαλλικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από ψέματα».

Προηγείται ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις

Ο Μακρόν φέρεται να προηγείται με 60% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 40% για την ακροδεξιά αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν, ενόψει του β' γύρου των εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Opinionway». Πάντως η αποχή προβληματίζει τα δύο επιτελεία, καθώς εκτιμάται μεταξύ του 22% και του 28%, ενώ το 18% των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση του «Elabe».

Την ίδια στιγμή, επικεφαλής επιχειρήσεων, προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, ερευνητές, επιστήμονες και ΜΜΕ έχουν εντείνει τις προτροπές υπέρ του Μακρόν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αποχή που θα ευνοούσε την Λεπέν. Ωστόσο, η τεράστια στήριξη του Μακρόν από ΜΜΕ, παράγοντες της ΕΕ, του επιχειρηματικού κόσμου, δεν αποκλείεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ