Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Διεργασίες για φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με φόντο την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο κοινοβούλιο των Σκοπίων την περασμένη βδομάδα και τις διεργασίες και πιέσεις για τη συγκρότηση «νέας κυβέρνησης», που στηρίζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, που προαλείφεται για αυριανός πρωθυπουργός της χώρας, πραγματοποίησε χτες σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους.

Πρώτα από όλους είδε τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, με τον οποίο έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία, συμφωνώντας στην «ανάγκη να συνεχιστεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ (που βρέθηκε χτες για τις ανάγκες περιφερειακής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη), θα του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (έως τα μέσα τρέχοντος μηνός) και πως το κόμμα του είναι «αφοσιωμένο στην επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης για τους πολίτες της Μακεδονίας». Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και της ένταξης σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες. Ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Επικοινωνία Ζάεφ - Κοτζιά

Νωρίτερα, ο αρχηγός του SDSM μίλησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, δίχως ωστόσο να δημοσιοποιηθούν σημαντικές λεπτομέρειες από τη μεταξύ τους συνδιάλεξη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ΜΙΑ, ο Ν. Κοτζιάς επικοινώνησε χτες, πιο πριν, με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, και τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο φόντο πληροφοριών από την Αθήνα που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να προετοιμάζεται για πιθανή όξυνση της ενδοαστικής κόντρας στα Σκόπια και πιθανά κύματα προσφύγων.

Ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ υποστήριξαν πως ήδη έχουν αναπτύξει «κινητικότητα» δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, των συνοριοφυλάκων και του στρατού και πως έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή κάποιων προληπτικών μέτρων δίχως να αποκλείεται μελλοντικά και η ενεργοποίηση της επιχείρησης «ΣΑΡΙΣΑ» στο πλαίσιο της οποίας προετοιμάζονται οκτώ καταυλισμοί στη Θεσσαλονίκη, δύο στο Κιλκίς και ορισμένες «δομές» φιλοξενίας σε Καβάλα, Σέρρες κ.α.

Η ανακοίνωση του VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι

Στο μεταξύ, χτες το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (που εκπροσωπεί τα συμφέροντα εκείνου του μέρους της αστικής τάξης που προσβλέπει και προς τη Ρωσία) εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση, με την οποία ζητά την παραπομπή του Ζ. Ζάεφ στη Δικαιοσύνη, κρίνοντας πως η συμπεριφορά του την περασμένη βδομάδα στη Βουλή «παραβίασε το σύνταγμα και τους νόμους και διακύβευσε την περιφερειακή σταθερότητα και τις σχέσεις (των Σκοπίων) με γειτονικές χώρες». Ο Ζάεφ χαρακτηρίζεται υποχείριο όργανο του (Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και του (Κοσσοβάρου Προέδρου) Χασίμ Θάτσι, θεωρώντας πως μετατρέπεται πλέον «σε απειλή για όλη την περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με δύο έδρες διαφορά η νίκη Ζάεφ (2020-07-18 00:00:00.0)
Με υπηρεσιακή κυβέρνηση προς τις πρόωρες εκλογές (2020-01-04 00:00:00.0)
Αισιόδοξος ο Ζάεφ για τις επόμενες κινήσεις (2018-10-31 00:00:00.0)
Παρατείνονται οι συζητήσεις και οι κόντρες στην Ολομέλεια της Βουλής (2018-10-17 00:00:00.0)
Μυρίζουν και πάλι μπαρούτι (2017-05-07 00:00:00.0)
Παρατείνεται η ενδοαστική κόντρα (2017-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ