Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να μη γίνει «παραμάγαζο» των πολυεθνικών

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση από τη Συντονιστική Σωματείων του Πειραιά και έντονες διεργασίες φορέων για τον ίδιο λόγο

Το λιμάνι του Πειραιά
Το λιμάνι του Πειραιά
Η καταδίκη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και η οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης όλων των σωματείων και των φορέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ήταν η πρόταση, που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος, σε συνάντηση που είχαν.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής στα πλαίσια της δραστηριότητας την οποία αναπτύσσει ώστε να πετύχει την πιο μαζική, συντονισμένη συσπείρωση δυνάμεων, που θα συγκρουστεί με την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής είχαν με τη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ μια εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων για τη μεθόδευση της κυβέρνησης, να αποπροσανατολίσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους, με αδιαφανείς και βιαστικές διαδικασίες όσον αφορά στη σύμβαση παραχώρησης χώρων του ελληνικού δημοσίου προς την ΟΛΠ ΑΕ. Το σημαντικότερο, όμως, όλων ήταν η συζήτηση για το πώς θα πρέπει να οργανωθεί και με ποιους στόχους η πάλη όλων των εργατικών και κοινωνικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής, η οποία από σήμερα θα μοιραστεί σε δεκάδες χώρους δουλιάς και στο λιμάνι, τονίζεται πως το κρίσιμο ζήτημα δεν μπορεί να είναι «αν είναι "φτηνό" ή "ακριβό" το τίμημα του ξεπουλήματος του ΟΛΠ στους ιδιώτες ή αν το κράτος θα έχει στα χαρτιά την ιδιοκτησία και θα νοικιάσει στους ιδιώτες για 46 ή 60 χρόνια το λιμάνι».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την υπογράμμιση ότι θα πρέπει να οργανωθεί η πάλη όλων για τη «διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του επιβατηγού λιμένα και μιας σειράς άλλων υπηρεσιών που προσφέρει το λιμάνι. Για τη διατήρηση του στρατηγικού ρόλου που έχει ο ΟΛΠ στη σύνδεση της στεριανής και νησιωτικής Ελλάδας και στην άμυνα της χώρας. Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λιμενεργατών, των ναυτεργατών, των εργατών της Ζώνης».

Σύσκεψη φορέων για το λιμάνι

Με θέμα τη σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου προς την ΟΛΠ ΑΕ, πραγματοποιήθηκε προχτές σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Πειραιά, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων της Ζώνης, των εργοδοτικών ενώσεων, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας.

Σε ανακοίνωση των εκπροσώπων των φορέων της Ζώνης, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, επισημαίνεται: «Εμείς όλοι προειδοποιούμε ότι δε θα επιτρέψουμε την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων μέσα από τη δημιουργία μονοπωλιακού καθεστώτος που θα σημάνει την τελική εξόντωση χιλιάδων εργαζομένων, την κατάργηση εκατοντάδων επαγγελμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν στο χώρο της ναυπηγικής και παραναυπηγικής δραστηριότητας. Καταδικάζουμε την υπονόμευση που υφίσταται η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στην Κυνοσούρα καθώς και στην περιοχή του Ορμου Αμπελακίων».

Υπογραμμίζεται δε ότι σκόπιμα η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, προχωράει σε παραχωρήσεις πρόσβασης στη θάλασσα προς τους δήμους, με βασική επιδίωξη να βάλει σφήνα στο κοινό μέτωπο εργαζομένων και δήμων, ώστε να μειώσει την αντίσταση στην υλοποίηση των σχεδίων της.

Αμεσα οι φορείς θα ζητήσουν συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και ταυτόχρονα θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να πετύχουν την αγωνιστική συσπείρωση εργαζομένων, ανέργων, βιοτεχνών και όλων των άλλων επαγγελματιών που ενεργοποιούνται στη ναυπηγική ή παραναυπηγική δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ