Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Στη Βουλή έγγραφο εισαγγελέα για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών

Η Βουλή καλείται να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών για τα «παιχνίδια» που παίχτηκαν προεκλογικά στο Χρηματιστήριο από την κρατική εταιρία ΔΕΚΑ.

Υστερα από μήνυση που υπέβαλε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ και τη σχετική προκαταρκτική εξέταση που έγινε, ο εισαγγελέας έστειλε τα σχετικά έγγραφα στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που σημαίνει ότι από την εξέταση πιθανόν να υπάρχουν ευθύνες υπουργών. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο εισαγγελέας δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε εξέταση τυχόν ευθυνών κυβερνητικών στελεχών, κάτι που κάνει μόνο η Βουλή με τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.

Ο Μ. Εβερτ επισκέφθηκε χτες τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και σε δηλώσεις του είπε ότι με την αποστολή του πορίσματος του εισαγγελέα στον πρόεδρο της Βουλής αποκαλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες για το παιχνίδι που παίχτηκε προεκλογικά στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνες να χάσουν περίπου 30 τρισ. δρχ.

Την ύπαρξη του εισαγγελικού εγγράφου (και όχι πορίσματος όπως είπε) επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι αυτό θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με την έναρξη των εργασιών της τον Οκτώβρη. Αρνήθηκε δε να αποκαλύψει οτιδήποτε για το περιεχόμενό του και τα πολιτικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται.

Κυβέρνηση: «Λίμιτ απ»... στρεψοδικίας

Μετά τις δηλώσεις Εβερτ γύρω από την υπόθεση, τη σκυτάλη παρέλαβε η κυβέρνηση, «κύκλοι» της οποίας επιχειρούσαν να στρεψοδικήσουν και να θολώσουν τα νερά για τις κυβερνητικές ευθύνες. Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί «κύκλοι», απαντούσαν χτες στο πρώην πρόεδρο της ΝΔ ως εξής:

«Κατ' αρχήν προκύπτει το ερώτημα ποια είναι η βάση της επίσκεψης του κ.Εβερτ στον πρόεδρο της Βουλής. Από πού έχει πληροφορίες για το θέμα το οποίο γνωρίζει μόνο ο πρόεδρος της Βουλής και ένας εισαγγελέας; Το υλικό διαβιβάστηκε απευθείας από τον εισαγγελέα στον πρόεδρο της Βουλής χωρίς μεσολάβηση προϊσταμένων αρχών ή άλλης υπηρεσίας. Εκτίθεται ο ίδιος ο κ.Εβερτ, εκθέτει και τον πληροφοριοδότη του. Είναι προφανής η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενόψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αφού είναι γνωστό πως το όποιο υλικό δεν μπορεί να απασχολήσει τη Βουλή για να δοθούν απαντήσεις επί της ουσίας, παρά μόνο μετά την έναρξη της ολομέλειάς της τον Οκτώβρη. Δυστυχώς την προσπάθεια αυτή φαίνεται να ευνοούν και όργανα της δικαιοσύνης, που φαίνεται να παίζουν πολιτικά παιχνίδια». Και η απάντηση κατέληγε: «Η πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης είναι το ίδιο απαράδεκτη με την ποινικοποίηση της πολιτικής»...

Ας σημειωθεί ότι μετά την απάντηση του Μ. Εβερτ στην παραπάνω τοποθέτηση των κυβερνητικών «κύκλων», ο Δ. Ρέππας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, ώστε να συνεχιστεί το γαϊτανάκι και ο σχετικός «χαρτοπόλεμος».

Στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για «τακτική της υπονόμευσης, της συκοφάντησης και της δολιοφθοράς της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» από τη ΝΔ. Ο Δ. Ρέππας μιλά για «αστήριχτους ισχυρισμούς» περί «δήθεν χειραγώγησης του Χρηματιστηρίου», ενώ χαρακτηρίζει «συκοφαντικό» το δελτίο Τύπου που διένειμε ο Μ. Εβερτ, τον οποίο κατηγορεί για «διαστρέβλωση πληροφοριών και παραποίηση δηλώσεων δημοσίων προσώπων», για «αήθη προσωπική επίθεση εναντίον του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ι. Κουσουλάκου» και για «παραβίαση κάθε έννοιας δεοντολογίας και ευπρέπειας».

Στη συνέχεια ο Δ. Ρέππας υποστηρίζει ότι «η ΔΕΚΑ έχει επιτελέσει το έργο και την αποστολή της με απόλυτη επιτυχία», ενώ καταλήγει υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις Εβερτ συνιστούν «μικροπολιτική πρωτοβουλία», από τον οποίο και ζητά να κατονομάσει τον «πληροφοριοδότη» του...

Απάντηση Εβερτ

Προηγούμενα ο Μ. Εβερτ, απαντώντας στις δηλώσεις του Δ. Ρέππα, ανέφερε ότι το έγγραφο βρίσκεται στη Βουλή εδώ και μία εβδομάδα και αποκρυπτόταν επιμελώς ενόψει της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ. Επικρίνει επίσης τον εκπρόσωπο γιατί δεν ενδιαφέρεται για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που οδήγησε 1.300.000 συμπολίτες να χάσουν 30 δισ. δρχ. αλλά το πώς έμαθε για την ύπαρξη του εισαγγελικού εγγράφου.

Η Ρηγίλλης έσπευσε να επωφεληθεί και να στηρίξει τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και μέσω «κύκλων» κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές και την κάλεσε να σέβεται τη δικαιοσύνη «ενιαία και όχι κατά το δοκούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ