Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι

Απέναντι στη σκόπιμη σύγχυση σχετικά με το χτύπημα της αργίας της Κυριακής, οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν την αντίδρασή τους

«Κρυφτούλι» παίζει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση για την κατάργηση της αργίας την Κυριακής, αλλά και των υπολοίπων αργιών, στα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Υστερα από τις έντονες αντιδράσεις τόσο των εργαζομένων, όσο και οργανώσεων των επαγγελματιών και των εμπόρων, απέφυγε να συμπεριλάβει τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, αν κι αυτό δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, παρά τον αντίθετο ισχυρισμό του υπουργείου Εργασίας, το οποίο παρουσίασε μάλιστα και το «τελικό» κείμενο. Ετσι, «ανοιχτά» παραμένουν τα ενδεχόμενα, είτε να συμπεριληφθεί η ρύθμιση την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο, είτε να κατατεθεί στην πορεία συζήτησής του ως τροπολογία.

Ετσι, ενώ η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) βιάστηκε να αναγγείλει ότι η κυβέρνηση υποχώρησε εξαιτίας των αγώνων της - εννοώντας προφανώς την έκδοση δελτίων Τύπου που κατάγγελλαν τη ρύθμιση - ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαρακτηρίζει ως κυβερνητικό ελιγμό την εκ πρώτης όψης απόσυρση της ρύθμισης - άλλωστε η εμπειρία με το ασφαλιστικό είναι πρόσφατη - και επισημαίνει ότι δε δικαιολογείται κανενός είδους εφησυχασμός.

Ο Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη, στις 5.00 μ.μ. στα γραφεία του σαν μια πρώτη μαζική ενωτική απάντηση. Παράλληλα, συγκαλεί σύσκεψη στις 10 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα, επίσης στα γραφεία του, όλων των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, με στόχο την κοινή αντίδραση και αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποφασίζει αυθαίρετα ο περιφερειάρχης για τη λειτουργία των καταστημάτων και στις αργίες, ακόμη κι αν υπάρχει αντίθετη γνώμη των εργαζομένων, ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι αυστηρά οριοθετημένες ως τουριστικές, όπως ισχύει σήμερα!

Ο Σύλλογος, αναφερόμενος μέσω της ανακοίνωσής του στην επιχειρούμενη κατάργηση των κυριακάτικων και των άλλων αργιών, επισημαίνει ότι πρόκειται για τη συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια στους εργαζόμενους, προσπαθώντας να ξηλώσουν ακόμα μια κατάκτηση «που έχει συνδεθεί γενικότερα με τον τρόπο ζωής, την ικανοποίηση των οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών και υποχρεώσεων των εργαζομένων». Ακόμα προειδοποιεί πως ό,τι συμβαίνει στο χώρο του εμπορίου δεν είναι παρά «η πρόβα για τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόβα για όλους τους εργαζόμενους είναι και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αν περάσει στο εμπόριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ