Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάνεμο λιμάνι για τους 269 πρόσφυγες το Μαντούδι

Κρατούνται όμως στριμωγμένοι και φυλακισμένοι σε λίγες αίθουσες του κτιρίου του ΟΑΕΔ. Κίνδυνο ασθενειών επισημαίνουν οι γιατροί

Πρώτη μέρα στην «ελευθερία»; Πρώτη μέρα στην «καλύτερη ζωή»; Ηταν και παραμένει το ζητούμενο «όνειρο» για τους 269 οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες που είχαν περισυλλεχθεί μέχρι αργά χτες το απόγευμα από λιμενικούς και αστυνομικούς στη γύρω από το λιμάνι Κυμασίου περιοχή του Μαντουδίου και για τους υπόλοιπους - μέχρι τους 350 σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων - που ακόμα αναζητούνται. Οι τρεις Τούρκοι δουλέμποροι που συνελήφθησαν αργά προχτές το απόγευμα και κρατήθηκαν τη νύχτα στο Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου, χτες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Χαλκίδας και παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο το Σάββατο.

Το ταξίδι «για το όνειρο» των 350 μεταναστών, που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου από τη Σμύρνη της Τουρκίας, όπου οι δουλέμποροι έναντι εισιτηρίου 2.500 και 3.000 δολαρίων τους στοίβαξαν σε μια σάπια σκούνα χωρίς νερό και φαγητό, θα παραμείνει για πολύ ακόμα άπιαστο όνειρο. Πού θα βρουν άραγε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη λιγότερη καταπίεση, τα περισσότερα αγαθά που τους λείπουν, όταν το ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που τους ξερίζωσε από τις χώρες τους, επικρατεί και στη χώρα προορισμού τους; Δεν ήταν αυτό το σύστημα που ανάγκασε τον 22χρονο Κούρδο Μοσέν Μοχάμεντ Α. Καντίρ, που έχει χάσει και τα δύο του πόδια από νάρκες στο Ιράκ, στη φυγή; Και δεν είναι τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστές που εκμεταλλεύονται τους λαούς, τους σπρώχνουν στον αλληλοσκοτωμό, δημιουργούν τους πολέμους;

Πάντως σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, στο Μαντούδι, που οι κάτοικοί του έχουν νιώσει στο πετσί τους όσο κανείς άλλος τι σημαίνει εκμετάλλευση, φτώχεια και εξαθλίωση, βρήκαν ένα απάνεμο λιμάνι. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μοναδική. Ρούχα, τρόφιμα, βοήθεια, ζεστή συνεννόηση με τα μάτια. Οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ (που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν Σχολές Μαθητείας) είναι ικανές να φιλοξενήσουν τους 350 μετανάστες, αν όμως χρησιμοποιηθούν και τα δύο κτίρια, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Οι 269 μετανάστες που έχουν περισυλλεχθεί, έχουν τοποθετηθεί αρχικά σε τρεις μεγάλες αίθουσες (όχι όμως ικανές να φιλοξενήσουν από 70 έως 80 άτομα, αλλά πολύ λιγότερα) και από χτες οι 14 γυναίκες και τα 13 παιδιά μεταφέρθηκαν σε μπροστινή αίθουσα του κτιρίου, ξεχωριστά. Κατά συνέπεια, όπως εξάλλου επιβεβαίωσαν και οι γιατροί, ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Επίσης είναι απάνθρωπο να κρατούνται όλο το ημερόνυχτο κλεισμένοι σε αυτές τις αίθουσες για να ελέγχεται καλύτερα και με λιγότερα άτομα η φύλαξή τους, ενώ υπάρχει τεράστιος χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο προαύλιο. Εξάλλου και οι ίδιοι οι μετανάστες δε θα μπορούν να ζήσουν το επόμενο διάστημα κάτω από τέτοιες συνθήκες αμπαριού.

Οι κάτοικοι του Μαντουδίου στάθηκαν στο πλευρό των λαθρομεταναστών προσφέροντάς τους ρουχισμό και τρόφιμα
Οι κάτοικοι του Μαντουδίου στάθηκαν στο πλευρό των λαθρομεταναστών προσφέροντάς τους ρουχισμό και τρόφιμα
Από κει και πέρα η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης(στήθηκε σκηνή - ιατρείο χτες) γίνεται από προσωπικό του ΕΣΥ, των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Γιατροί του Κόσμου, καθώς και του τμήματος Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τη σίτιση και τους προμήθευσε στρώματα και σκεπάσματα.

Χτες επισκέφτηκε τον καταυλισμό και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, όχι όμως για να πει τι θα κάνει η κυβέρνηση για τα δουλεμπορικά κυκλώματα που λειτουργούν υπεράνω συνόρων τόσο από Τούρκους όσο και από Ελληνες, αλλά επιρρίπτοντας την ευθύνη για την όλη κατάσταση στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Συνεχάρη επίσης την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ενήργησε άμεσα, αλλά δεν είπε αν η κυβέρνηση θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει. Πάντως η όλη διαδικασία και η παραμονή των μεταναστών προβλέπεται να διαρκέσει πάνω από 20 μέρες, μέχρι να γίνει καταγραφή, να απαγγελθούν κατηγορίες από τον εισαγγελέα Χαλκίδας και στη συνέχεια να προωθηθούν στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών για απέλαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ