Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΧΩΔΕ
Ταφόπλακα για το περιβάλλον

Καταργείται ο ουσιαστικά ο 1650/86, ο βασικότερος νόμος για το περιβάλλον. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος επανέρχεται η αμαρτωλή μεταφορά συντελεστή δόμησης, ενώ δε λείπουν και οι φωτογραφικές διατάξεις - δώρα

Τόνοι τσιμέντου αναμένεται να πέσουν σε ολόκληρη τη χώρα με την εφαρμογή του μέτρου για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης
Τόνοι τσιμέντου αναμένεται να πέσουν σε ολόκληρη τη χώρα με την εφαρμογή του μέτρου για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης
Νομοσχέδιο - ταφόπλακα για το περιβάλλον της Αττικής -με το οποίο επανέρχεται το μέτρο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, καταργείται ουσιαστικά ο νόμος 1650/86 που αφορούσε την προστασία του περιβάλλοντος και ρυθμίζονται με «φωτογραφικές» διατάξεις εκκρεμότητες υπέρ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων- παρουσίασε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης.

Το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και βρίσκεται στη διαδικασία συνυπογραφής από τους συναρμόδιους υπουργούς, είναι μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να γίνει, τώρα που το άρθρο 24 του Συντάγματος έχει αναθεωρηθεί. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός ξεκίνησε την παρουσίαση λέγοντας πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι «να ενεργοποιήσει, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι το νομοσχέδιο που το 1995 είχε χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό από τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και το Συμβούλιο της Επικρατείας, σήμερα έρχεται πάλι στο προσκήνιο, ελέω αναθεώρησης του Συντάγματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νομοσχέδιο διατηρούνται ως έχουν 11 άρθρα του αντισυνταγματικού νόμου 2300/95 και γίνονται κάποιες μικρές βελτιώσεις στα υπόλοιπα άρθρα. Ετσι, όσες πόλεις έχουν μικρό συντελεστή δόμησης πρόκειται να πήξουν στο μπετόν και θα γεμίσουν με πανύψηλα συγκροτήματα.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο επιτρέπεται η υλοποίηση του μέτρου:

  • σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου, και αποτελούν περιοχές υποδοχής συντελεστή δόμησης και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνη ενεργούς πολεοδομίας ή ζώνη αστικού αναδασμού ή ζώνη κοινωνικού συντελεστή.
  • σε περιοχές υποδοχής συντελεστή δόμησης (ΣΔ) και εφόσον το συνολικά μεταφερόμενο εμβαδόν δομήσιμων επιφανειών μέσα στα όρια της εντός σχεδίου περιοχής ενός δήμου ή κοινότητας, είναι μικρότερο από το 10% του εμβαδού των δομήσιμων επιφανειών της περιοχής αυτής, που προκύπτει κατά προσέγγιση από την εφαρμογή των ισχυόντων ΣΔ σε εντός σχεδίου πόλεως περιοχές χαρακτηρισμένες ως «Γενική Κατοικία» ή «Πολεοδομικό Κέντρο», κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Τέλος ο 1650/86

Αποφασισμένη να επιβάλλει τα ήθη που επιτάσσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της χώρας, είναι η κυβέρνηση που καταργεί το νόμο 1650/86 με τον οποίο είχαν θεσπιστεί οι ελάχιστες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για την κατασκευή έργων υψηλής, μεσαίας και μικρής όχλησης.

Συγκεκριμένα, καταργείται η διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης, που ίσχυε για τα έργα της κατηγορίας Α' (υψηλής όχλησης), όπως μονάδες τοξικών αποβλήτων, πετρελαιοειδών, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ακόμα και μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κ.ά.!

Με την προέγκριση χωροθέτησης, ο ενδιαφερόμενος για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου ήταν υποχρεωμένος να προτείνει τουλάχιστον τρεις εναλλακτικές θέσεις, τις οποίες εξέταζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και των νομαρχιών και αποφάσιζαν ποια είναι η καταλληλότερη από πλευράς περιβαλλοντικής προστασίας. Τώρα, αυτό καταργείται και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δέχονται ή θα απορρίπτουν τη μία και μόνη προτεινόμενη περιοχή. Τη διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης αντικαθιστά η λεγόμενη Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ).

Επιπροσθέτως, αυτή η ΠΠΕ θα υποβάλλεται για έγκριση στις αρμόδιες αρχές μαζί με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με αποτέλεσμα να εκδίδεται η άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων υψηλής και πολύ υψηλής όχλησης - στην κυριολεξία - με συνοπτικές διαδικασίες! Με την ισχύουσα νομοθεσία έπρεπε πρώτα να αποφασίσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για τη μία από τις προτεινόμενες περιοχές που θα δημιουργηθεί η εγκατάσταση και μετά να εξεταστεί η ΜΠΕ.

Ποιες περιπτώσεις μπορεί να αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση; Από την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ έως τη χωματερή του Κουρουπητού και τις νέες Μονάδες Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα κατασκευαστούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004... Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ξεφεύγει από τις ενστάσεις των κατοίκων κατά τη διαδικασία της προέγκρισης χωροθέτησης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση φροντίζει να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες... Ετσι, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι όσοι έχουν υποβάλλει μέχρι τώρα αίτηση, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι αυτή που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Φωτογραφικές διατάξεις

Εκτός όμως από τη Μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης το νομοσχέδιο που μπορεί πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί αντιπεριβαλλοντικό μνημείο, δίνει τη δυνατότητα:

  • να κατασκευάζονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας κτίρια πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που μπορούν να συμπεριλαμβάνουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια) με ποσοστό κάλυψης έως και 40%, ύψος κτιρίου 9 μέτρα. Κι αν αναλογιστεί κανείς ποια θεωρούν πολιτιστικά κέντρα κυβερνητικά στελέχη...
  • στα οικόπεδα που βρίσκονται παροδίως των Δήμων Βούλας, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Βουλιαγμένης και Αμαρουσίου καθορίζονται χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών κτιρίων, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, εμπορικών καταστημάτων. Ολα επιτρέπονται δηλαδή.
  • θεωρείται εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο αγροτικού οικισμού ο οικισμός της Ροδόπολης. Να σημειώσουμε ότι ολόκληρος ο οικισμός είναι αυθαίρετος, ενώ έχει μπαζωθεί το ρέμα που διέρχεται από την περιοχή.
  • δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάζονται σε Χώρους Σταθμών Μετεπιβίβασης (υπόγειους ή υπέργειους) και κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας γραφεία καταστήματα, χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Δώρο στο Βωβό!

Η πλέον φωτογραφική διάταξη του νομοσχεδίου αφορά ευνοϊκή ρύθμιση για τον επιχειρηματία Μπ. Βωβό. Παρά την υποτιθέμενη κόντρα του υπουργού με τον επιχειρηματία για το κτήμα ΘΩΝ, τώρα απ' ό,τι φαίνεται του κάνει ένα πολύ δώρο τη δυνατότητα να χτίσει συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα.

Ο επιχειρηματίας που έχει αγοράσει το οικόπεδο από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, έχει προτείνει - σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» - στην «Αθήνα 2004» να προσφέρει το συγκεκριμένο χώρο για να αξιοποιηθεί ως Χωριό Τύπου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η «Αθήνα 2004» με επιστολή της δεχόταν την προσφορά, αρκεί να ρυθμιστούν πολεοδομικά ζητήματα. Τα οποία φρόντισε να ρυθμίσει ο Κ. Λαλιώτης. Ετσι, η περιοχή καθορίζεται περιοχή «γενικής κατοικίας» με συντελεστή δόμησης 2, μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 40%, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 24 μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ