Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το ένα χέρι «αμπαλάρει» αντιλαϊκά πακέτα με το άλλο «δώρα» για το κεφάλαιο

«Σήμα» επιστροφής στην κανονικότητα επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το βαρύ πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που οδεύει ολοταχώς για ψήφιση στη Βουλή, και για το οποίο καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι αποτελεί τον τελευταίο δύσκολο «κάβο», την ίδια ώρα που «κοκορεύεται» στο κεφάλαιο για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει όσα αντιλαϊκά επιτάσσει, τώρα και στο μέλλον, ο στόχος της ανάκαμψής του.

Κι ενώ στην Αθήνα υπουργοί παραδίδουν «μαθήματα» στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πώς θα εξωραΐζουν το περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας, με απανωτές συσκέψεις ενόψει και της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κίνα, προωθώντας τις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης.

Ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής «Belt and Road Forum for International Cooperation» που διοργανώνει η κυβέρνηση της Κίνας, στις 14 και 15 Μάη, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα του χρέους, με τον γγ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Κίνας, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον πρωθυπουργό της Κίνας, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες, σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη Στρατηγική Εταιρική Συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, διαπιστώνοντας συμφωνία στο κινεζικό όραμα για τον «Δρόμο του Μεταξιού» και το ελληνικό όραμα, να καταστεί η χώρα «μείζονος σημασίας περιφερειακός κόμβος μεταφορών, εμπορίου, Ενέργειας, Τουρισμού και Πολιτισμού», που, όπως ανέφερε, συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια, για τα οποία η κινεζική εταιρεία Ενέργειας «State Grid» δείχνει έντονο ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα δίκτυα, καθώς και η διασύνδεση των νησιών, συζητήθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκπροσώπων της εταιρείας με την ελληνική αντιπροσωπεία. Επίσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του AΔMHE, καθώς ο κινεζικός κολοσσός συνιστά τον στρατηγικό επενδυτή στον AΔMHE, από τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο project του «EuroAsia Interconnector», το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά Κρήτη, Κύπρο, Ισραήλ. Ενα project που η κινεζική πλευρά, μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ και τον ρόλο που θα έχει αυτός στο συνολικό σχέδιο του EuroAsia Interconnector, εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση προσδοκά άμεσα μια διευθέτηση του χρέους, προκειμένου αφενός να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφάλισης ρευστού για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφετέρου να ενισχύσει το κάλπικο για το λαό αφήγημα της «αλλαγής σελίδας». Ο ευρωβουλευτής, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» δήλωσε ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι υποχρεωμένος να βρει άμεσα τον συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», ώστε να μην ανακοπεί η «φόρα» που έχει πάρει η οικονομία στην πλάτη φυσικά του λαού και των δικαιωμάτων του που τσακίζονται ανηλεώς.

«Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί συλλογικά, και από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι στην καινούρια φάση που μπαίνουμε, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει τις βάσεις ενός νέου πατριωτισμού στη χώρα μας, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Πρώτη προτεραιότητα είναι να τελειώνουμε οριστικά με μνημόνια και επιτροπεία τον Αύγουστο του '18, κάτι που δεν το έχουμε ακόμα εξασφαλίσει αλλά είναι εφικτό. Δεύτερη προτεραιότητα η εξασφάλιση μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης για τα επόμενα 15-20 χρόνια κι όχι μόνο για τα επόμενα τρία. Και "κλειδί" σε αυτό είναι η ελάφρυνση του χρέους. Τρίτη προτεραιότητά μας, να κάνουμε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις...», ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το περίγραμμα της προπαγάνδας που θα ακολουθήσει την ψήφιση των νέων μέτρων, στην προσπάθεια να στοιχίζεται ο λαός, την ώρα που παλιά και νέα μέτρα θα ωριμάζουν διογκώνοντας τα βάσανά του, κάτω απ' τις σημαίες του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ