Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ετοιμότητα Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για νέες κυρώσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- ΣΕΟΥΛ.-

Στην επιβολή νέων κυρώσεων προς τη ΛΔ Κορέας κατευθύνεται το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά από την προχτεσινή του (κεκλεισμένων των θυρών) έκτακτη συνεδρίαση, όπου ωστόσο δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο εκπρόσωπος της Ουρουγουάης (που προεδρεύει του ΣΑ αυτή την περίοδο) Ελμπιο Ροσέλι χαρακτήρισε τις βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη» και είπε ότι το Συμβούλιο εξετάζει διάφορους τρόπους να συνεχίσει και «σαφώς οι (νέες) κυρώσεις αποτελούν έναν τρόπο».

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ έχουν ήδη επισημάνει ότι νέα μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν τις εισαγωγές πετρελαίου στη ΛΔ Κορέας. Πάντως, τα περί «κοινού σχεδίου» δεν επιβεβαιώθηκαν από την Κίνα, ενώ η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, στο Πεκίνο, Χούα Τσουνουίνγκ, περιορίστηκε ως εξής στις σχετικές της δηλώσεις: «Στις παρούσες συνθήκες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από περαιτέρω εντάσεις. Η Κίνα θα συνεχίζει να εφαρμόζει με πίστη και περιεκτικά την απόφαση του ΣΑ και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την ειρηνική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη Χερσόνησο, με διάλογο και διαβουλεύσεις».

Στο μεταξύ, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας αναφέρεται στην «αυξημένη πιθανότητα για στρατιωτική σύγκρουση στη μεθόριο (με τη ΛΔ Κορέας)» εξαιτίας των συνεχιζόμενων «προκλήσεων» της Πιονγιάνγκ, εκτιμώντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας εξελίσσεται γοργά αλλά και ότι ο «Νότος» είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε χτύπημα του «Βορρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ