Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθορίζει τις επόμενες αντιλαϊκές προτεραιότητες

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έτοιμο να υπηρετήσει την πλουτοκρατία
Το νέο υπουργικό συμβούλιο έτοιμο να υπηρετήσει την πλουτοκρατία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο «οδικός χάρτης» των επόμενων αντιλαϊκών ανατροπών στη Γαλλία συζητήθηκε στη χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση του νέου 22μελούς υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ.

Αξιοποιώντας στοιχεία όπως την αυξημένη συμμετοχή γυναικών (κατά 50%) και την επιστράτευση ατόμων που δεν έχουν εκλεγεί ξανά σε δημόσια πόστα, η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως κάτι διαφορετικό, ενώ αποστολή της είναι η υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα αποτελεί μια νέα μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οπως σημείωνε δημοσίευμα της «Φιγκαρό», τους αμέσως επόμενους μήνες θα ετοιμαστούν διατάξεις που θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην κατά περίπτωση «ρύθμιση» ζητημάτων όπως τα ωράρια εργασίας, οι αμοιβές, υπηρετώντας καλύτερα τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας αλλά και τη διαδικασία συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Στόχος είναι π.χ. «η αποκέντρωση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης χωριστά», αλλά και «η απλοποίηση των νόμων». Επίσης, η κυβέρνηση επιμένει να εμφανίζεται αποφασισμένη να μην πειράξει το 35ωρο, που βέβαια, ήδη, μόνο τυπικά ισχύει για ένα μεγάλο μέρος των εργατοϋπαλλήλων, αλλά από την άλλη πλευρά θα διαμορφωθούν νέα «όρια» για τις υπερωρίες, όπως και για τους όρους των απολύσεων.

Οπως δήλωσε προχτές το απόγευμα, αφού υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από βούληση για να διεξάγει μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, διαθέτει «ισάξια βούληση και για να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη» ώστε να γίνει «λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο πολιτική». Γι' αυτό, «η επόμενη βδομάδα θα σημαδευτεί από διάφορες διεθνείς συναντήσεις: για το κλιματικό ζήτημα, το διεθνές εμπόριο...».

Αλλωστε, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να εργαστούν από κοινού σε τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Υπογράμμισαν «τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας με το "σχήμα της Νορμανδίας"» (για την Ουκρανία), ενώ συζήτησαν και πιθανότητες για να συναντηθούν από κοντά.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας «Harris», που έγινε ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης Ιούνη, δίνει στο κόμμα του Μακρόν (REM) 32%, στους Ρεπουμπλικάνους 19%, στο Εθνικό Μέτωπο 19%, στο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ανυπότακτη Γαλλία» 15% και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) 6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ