Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πυρετός» διαβουλεύσεων με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ι. Κασουλίδης, στη Λευκωσία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ

Copyright 2017 The Associated

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ι. Κασουλίδης, στη Λευκωσία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε χτες χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που συνεχίζονταν μέχρι αργά. Στόχος ήταν να ξεπεραστούν οι «δυσκολίες» που δημιουργούν συνεχιζόμενες διαφωνίες και να ανοίξει ο δρόμος για συνέχιση της Διάσκεψης που άρχισε το Γενάρη στη Γενεύη, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τους οξυνόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τους οποίους συνδέεται η νέα διχοτομική «λύση».

Σε φειδωλές δηλώσεις του, ο Αϊντε ανέφερε ότι «εάν οι ηγέτες νιώθουν έτοιμοι και ότι θα είναι εποικοδομητικό να έχουμε μια νέα Γενεύη, τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα γι' αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι την ίδια «ετοιμότητα» μετέφερε και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τους οποίους συνάντησε το Σαββατοκύριακο (στο Πεκίνο).

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «παράλογες» και «περίεργες» τις προτάσεις που η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε προχτές. Από την Τετάρτη, δημοσιεύματα εμφάνιζαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη να επιμένει για συμφωνία καταρχήν στο Εδαφικό, ώστε μετά να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας.

Πάντως, χτες, μετά από συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Ν. Αναστασιάδης έχουν «μεγάλο ενδιαφέρον».

Στο μεταξύ, επίσημες επαφές έχει στη Λευκωσία και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή και τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, όπου του ζητήθηκε να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές περί θερμού επεισοδίου, είπε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ανάγκη για αποφυγή της χρήσης βίας και ελπίζουμε ότι όλοι θα επιλέξουν αυτή την οδό». Γενικά τάχτηκε υπέρ της «επίλυσης των διαφορών με διάλογο». Σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι θα οριστικοποιήσουν αρκετές συμφωνίες που θα διευρύνουν τη διμερή συνεργασία.

  • Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε νέα NAVTEX για την περιοχή όπου το ερευνητικό σκάφος «Ramform Hyperion» θα διεξάγει τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες, μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η περιοχή αυτή θα έχει τελικά έκταση 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 18.000 τ. χλμ. που προέβλεπε η προηγούμενη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ