Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παίρνουν παράταση οι δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό

Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, μετά τις κινητοποιήσεις τους

Από διαμαρτυρία των αγροτών της Αγιάς στον ΕΛΓΑ Λάρισας
Από διαμαρτυρία των αγροτών της Αγιάς στον ΕΛΓΑ Λάρισας
Παράταση έως την Τρίτη, 23 Μάη, για να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό, θα έχουν οι δενδροκαλλιεργητές του δήμου Αγιάς Λάρισας, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. Η παράταση ήταν ανάμεσα στα αιτήματα των κινητοποιήσεων που οργάνωσαν Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία τους στην περιοχή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον επαρκούν τρεις μόνο μέρες για να προλάβουν οι αγρότες να καταθέσουν τις δηλώσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν περιορίστηκε στο θέμα της παράτασης, αλλά ζήτησε από τον υπουργό να ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτίμηση της ζημιάς και την καταβολή της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Οπως είπε, «η ίδια περιοχή που πλήγηκε φέτος, ο δήμος Αγιάς, είχε πληγεί και πέρσι το 2016 από τον παγετό, όπως και ο Τύρναβος και άλλες περιοχές της χώρας, όμως οι αγρότες είναι "στο περίμενε", γιατί ο παγετός δεν κρίθηκε από τον ΕΛΓΑ ως "ζημιογόνο αίτιο". Ο παγετός, δηλαδή, μπήκε στη δεύτερη ή στην τρίτη κατηγορία ζημιογόνων αιτιών με βάση τις εκτιμήσεις».

Εθεσε το θέμα «τι ΕΛΓΑ χρειάζονται οι αγρότες», σημειώνοντας ότι χρυσοπληρώνουν έναν οργανισμό και στο τέλος μένουν ακάλυπτοι. Οι αγρότες, πρόσθεσε, «χρειάζονται έναν οργανισμό κρατικό, με την ανάλογη στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό, εξειδικευμένο με κρατική χρηματοδότηση που θα τους αποζημιώνει».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός δεν ανέφερε κουβέντα, ενώ για τον ΕΛΓΑ σημείωσε ότι «είναι ένα ταμείο το οποίο λειτουργεί ανταποδοτικά»... Ισχυρίστηκε ότι «έχουμε επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες» και πως όποιος αγρότης δεν αποζημιωθεί, υπάρχει και ο «φάκελος ΠΣΕΑ», που βέβαια, όπως είπε, «έχει τους χρόνους του, διότι απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»...

Απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί

Απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες παραμένουν οι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας από την εταιρεία «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ», ενώ έχουν μπει ήδη στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Την περασμένη Τρίτη, 16 Μάη, πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν τη συγκρότηση Επιτροπής που θα εκπροσωπεί όλα τα χωριά της περιοχής, ενώ παράλληλα διεκδικούν άμεσα να καταβληθεί το σύνολο των οφειλών σε όλους τους παραγωγούς από την εταιρεία.

Αποφάσισαν, επίσης, να επιδιώξουν τον πανελλαδικό συντονισμό καπνοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά και με τους εργαζόμενους της εταιρείας που επίσης είναι απλήρωτοι. Απαιτούν ακόμα «πάγωμα» όλων των χρεών προς τρίτους (τράπεζες, προμηθευτές, εφορία κ.ά.) προστασία από το κράτος για τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, κατώτατες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής με κρατική παρέμβαση.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας άμεσα Ενιαίου Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μακρυνείας και καλούν όλους τους φορείς του νομού να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα τους. Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, εκφράζοντας «αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράσταση», σημειώνοντας επίσης ότι «ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης».

Συντονισμός στην Κρήτη

Σε συντονισμό της δράσης τους προχωρούν τρεις Αγροτικοί Σύλλογοι και δύο Επιτροπές Αγώνα αγροτών στην Κρήτη πραγματοποιώντας αύριο Κυριακή στις 8.30 μ.μ., σύσκεψη στα Πεζά (αίθουσα πρώην Δημοτικού Συμβουλίου) και την Τρίτη 23/5, 6 μ.μ., παγκρήτια σύσκεψη στο Ρέθυμνο (Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου). Πρόκειται για τους Αγροτικούς Συλλόγους Αστερουσίων, Ηρακλείου και Καζαντζάκη και τις Επιτροπές Αγώνα Τυμπακίου και Αρκαλοχωρίου που το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη προγραμματίζουν σειρά αγωνιστικών δράσεων, ενάντια, όπως λένε σε κοινή τους ανακοίνωση, «στην πολιτική που μας ξεκληρίζει, για τις ανάγκες των οικογενειών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ