Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Στο κενό τα σχέδια της εργοδοσίας ενάντια στο Σωματείο

Ματαιώθηκαν, χάρη στην αποφασιστική στάση των εργαζομένων, τα σχέδια της εργοδοσίας στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» να απαλλαγεί μια κι έξω από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού Σωματείου, ώστε να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση στο χώρο εργασίας. Στα τέλη Απρίλη η εργοδοσία είχε καταθέσει στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έγγραφα «οικειοθελούς αποχώρησης» (!) για καθένα από τα επτά μέλη της διοίκησης του Σωματείου. Είχε προηγηθεί η στοχοποίησή τους, από το καλοκαίρι του 2016, όταν προσπάθησε με μεταθέσεις να «ξαποστείλει» τους εκλεγμένους συνδικαλιστές στην Κρήτη και στη Βορειοκεντρική Εύβοια, εκεί δηλαδή που δουλεύουν εργαζόμενοι μετρημένοι στα δάχτυλα και σε περιοχές που δεν είχαν καμία σχέση με τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους. Οι παρεμβάσεις των μελών του ΔΣ με αίτημα να τους δοθεί αντικείμενο εργασίας συνεχίστηκαν τις προηγούμενες μέρες με την τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας.

Στην τριμερή συνάντηση, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, η επιχείρηση δεσμεύτηκε να δώσει αντικείμενο εργασίας στους συνδικαλιστές, στις εγκαταστάσεις της στα Οινόφυτα. «Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη είχε η στάση των συναδέλφων, που παρά την επίθεση της εργοδοσίας δεν έχουν υποστείλει τη σημαία της οργάνωσης και του αγώνα, στηρίζοντας το Σωματείο μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό Σωματείο. Υπογραμμίζει ακόμα τη συμβολή της αλληλεγγύης εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, της υποστήριξης που οργανώνεται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Κάλεσμα επιφυλακής απέναντι στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς

Από τη μεριά του σωματείου, στην τριμερή καταγγέλθηκε για μία ακόμη φορά η επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, εκβιάζοντας τις υπογραφές εργαζομένων σε «δηλώσεις παραίτησης» από το σωματείο.

Τέθηκε ακόμα το αίτημα για καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. Από τις καταστάσεις των οφειλόμενων που προσκομίστηκαν προκύπτει το μέγεθος της απληρωσιάς, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται τα ψέματα της εργοδοσίας ότι το ΔΣ του Σωματείου είναι «καλοπληρωμένο». Σύμφωνα με τις λίστες, τα μέλη του ΔΣ είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Οκτώβρη του 2016.

Οπως επισημαίνει το επιχειρησιακό Σωματείο, η υποχώρηση στην οποία εξαναγκάστηκε η εργοδοσία δεν σημαίνει εγκατάλειψη των σχεδίων της, καθώς «τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα δε συμβιβάζονται με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση».

Αυτό έγινε φανερό και από το γεγονός ότι και οι επτά συνδικαλιστές πρόκειται να επιστρέψουν στη δουλειά σε ένα τμήμα στο οποίο δουλεύουν μόλις δύο συνάδελφοί τους, προφανώς με στόχο την παρεμπόδιση της δράσης τους.

Παράλληλα, στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι η εργοδοσία προγραμματίζει το κλείσιμο μιας από τις εταιρείες της (ΑΛΚΟΤ).

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε επιφυλακή, «καθώς τα προβλήματά μας παραμένουν πολλά και οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας είναι σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει το αντισυνδικαλιστικό μένος η εργοδοσία του ΠΕΙΦΑΣΥΝ (2024-02-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «όχι» στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους (2018-06-26 00:00:00.0)
Διευρύνεται η αλληλεγγύη στην απολυμένη συνδικαλίστρια (2018-05-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία, χωρίς αποτέλεσμα η χτεσινή Τριμερής (2017-08-01 00:00:00.0)
Εντείνεται η επίθεση (2011-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ