Κυριακή 21 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκλογές με τα «σημαδεμένα χαρτιά» του κεφαλαίου

Η διεξαγωγή των προεδρικών και τοπικών εκλογών στο Ιράν την Παρασκευή, που συνοδεύτηκε από πεντάωρη παράταση της ψηφοφορίας λόγω μαζικής προσέλευσης ψηφοφόρων στις κάλπες, έγινε σε μία κρίσιμη περίοδο μετά την συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, έναν συμβιβασμό που συνέβαλε να αρθούν οι πολυετείς κυρώσεις και ο περιορισμός των εξαγωγών πετρελαίου. Το Ιράν, σημαντική περιφερειακή δύναμη, ανταγωνίζεται ιδιαίτερα άλλες δυνάμεις της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία και οι μοναρχίες του Κόλπου, επίσης πετρελαιοπαραγωγές, ενώ η ιρανική άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί και τις θρησκευτικές διαφορές (σιίτες - σουνίτες) για την προώθηση των συμφερόντων της.

Εως και τις 11.30 το βράδυ της Παρασκευής, δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως προσήλθαν στις κάλπες πάνω από 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι (σε σύνολο περίπου 56 εκατ.). Ο αριθμός θεωρείται υψηλός και ευνοϊκός για την υποψηφιότητα του Ιρανού απερχόμενου Προέδρου κληρικού, Χασάν Ροχανί, που συμμετείχε στις εκλογές ως υποψήφιος - φαβορί. Η πλευρά του μεγαλύτερου αντιπάλου του, Εμπραχίμ Ραϊσί, που εμφανίζεται ως ευνοούμενος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κληρικός επίσης και πρώην δικαστικός, κατήγγειλε ορισμένα κρούσματα «παραβίασης» της εκλογικής νομοθεσίας.

Ανεξάρτητα από τον νικητή, παρά την καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και δη για τη νεολαία που εξακολουθεί να στενάζει από την ανεργία, που επισήμως φθάνει στο 12,7%. Η φτώχεια, επίσης, ροκανίζει το εισόδημα σημαντικού μέρους του λαού έπειτα από τον περιορισμό ή και κατάργηση που επέβαλε ο δήθεν «προοδευτικός» Πρόεδρος Ροχανί.

Το Τουντέχ (Κόμμα των λαϊκών μαζών του Ιράν, που συμμετέχει στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων) και υφίσταται διώξεις στη χώρα του, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε σε αποχή από τις εκλογές που σημειώνει ότι είναι «άλλο ένα σόου του αυταρχικού θεοκρατικού καθεστώτος ενάντια στον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ