Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες

Στο στόχαστρο των εμπόλεμων πλευρών τουλάχιστον 20 χωρών έπεσαν το 2016 νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές, ασθενοφόρα, τραυματίες και ασθενείς σημείωσε σε έκθεσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού σε συνεδρίαση που έγινε χτες στην έδρα του, στη Ν. Υόρκη σε σχέση με τις υπηρεσίες Υγείας που είναι υπό κατάρρευση σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο Γκουτέρες, βεβαίως, έκανε σαν να μην άκουσε τίποτε για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την υποδαύλιση δυνάμεων που εξοπλίζουν οι ιμπεριαλιστές (π.χ. «Αλ Κάιντα», «Ισλαμικό Κράτος») που αιματοκυλάν λαούς. Αρκέστηκε να επισημάνει πως η τακτική που «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των συνθηκών της Γενεύης» γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, αφού πλέον «κλινικές και νοσοκομεία μπαίνουν στο στόχαστρο ένοπλης βίας εμπόλεμων πλευρών αντί να γίνονται σεβαστά σαν καταφύγια ή άσυλα πασχόντων». Εξέφρασε επίσης «λύπη» για το γεγονός πως άλλαξαν ελάχιστα πράγματα αφότου πέρσι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που απαιτούσε από όλες τις εμπόλεμες πλευρές σε συρράξεις να προστατεύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες Υγείας σε ασθενείς και τραυματίες.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοινώθηκε η τελευταία έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που κατέγραψε πως έγιναν πάνω από 400 επιθέσεις σε νοσοκομεία και υπηρεσίες Υγείας το 2013, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 800 γιατρών και νοσηλευτών. Στο Αφγανιστάν πέρσι οι επιθέσεις κατά κλινικών και Κέντρων Υγείας διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015, ενώ στο Νότιο Σουδάν οι περισσότερες κλινικές έγιναν στόχος επίθεσης των εμπόλεμων πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ