Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με το βλέμμα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος

Με νέες δυνάμεις σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, με χιλιάδες ψήφους πανελλαδικά και με αποφασιστικότητα να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, βρίσκει τις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ η επόμενη μέρα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, που έγιναν στην πλειοψηφία των συλλόγων την περασμένη Τετάρτη.

Από τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία των συλλόγων, φαίνεται ότι η Πανσπουδαστική στα πανεπιστήμια διατηρεί το ποσοστό της και τη δεύτερη θέση πανελλαδικά, ενώ στα ΤΕΙ, παρά την πτώση του ποσοστού και την απώλεια της δεύτερης θέσης, παραμένει μια ισχυρή δύναμη κατακτώντας το 20,70% των ψήφων.

Στους πίνακες με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα φαίνεται επίσης αναλυτικά και η διακύμανση των ψήφων και των ποσοστών των άλλων δυνάμεων. Διευκρινίζουμε ότι στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα φέτος όλα τα σχήματα της ΔΑΠ καταγράφονται ενιαία, ενώ πέρσι κάποια από αυτά ζήτησαν να καταγραφούν χωριστά (στους πίνακες η σύγκριση γίνεται με τους αντίστοιχους ακριβώς συλλόγους και στη ΔΑΠ καταγράφονται ενιαία τα περσινά της ποσοστά, μαζί δηλαδή και αυτά των σχημάτων που πέρσι είχαν ζητήσει χωριστή καταγραφή).

Να σημειωθεί ακόμα ότι η ΠΑΣΠ εμφανίζει άνοδο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πτώσης, χωρίς φυσικά και να ανακτά τις μεγάλες απώλειες που είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.


Για τις υπόλοιπες δυνάμεις, φαίνεται ότι τόσο η ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όσο και η «Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία» (ΑΑΣ), που φέτος εκφράζει κατά κύριο λόγο τις δυνάμεις της ΛΑΕ, διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και το ίδιο συμβαίνει με το «Μπλόκο», την παράταξη που εμφάνισε πέρσι για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά την απώλεια της παλιάς ΑΡΕΝ που πήγε στη ΛΑΕ), η οποία και πάλι δεν καταφέρνει να φτάσει ούτε τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Η εικόνα μείωσης της συμμετοχής των φοιτητών και σπουδαστών στις εκλογές επαναλαμβάνεται για άλλη μια χρονιά, έκτη στη σειρά, και είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει και προβληματίζει τις δυνάμεις εκείνες των φοιτητών που παλεύουν κόντρα στον εκφυλισμό και τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος. Βέβαια, η αποχή είναι από τα θέματα που οφείλονται σε πολλούς παράγοντες και δεν επιδέχονται εύκολες απαντήσεις, ενώ είναι δεδομένο ότι διάφορα κηρύγματα και πρακτικές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλουν συνειδητά στο σπρώξιμο των φοιτητών σε μια παθητική, αδρανή στάση.

Πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης από ομάδες κουκουλοφόρων που δρούσαν ως σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες ενάντια στη διαδικασία των εκλογών. Τα επεισόδια στην Αθήνα είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η εκλογική διαδικασία για κάποιες ώρες σε συλλόγους κυρίως του Πολυτεχνείου και ειδικότερα να μη γίνουν εκλογές στους Μηχανολόγους και τους Πολιτικούς Μηχανικούς, όπου εκλάπησαν κάλπες. Εκλογές δεν έγιναν ακόμα στο Σύλλογο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη Νοσηλευτική Πελοποννήσου και το Σύλλογο Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού Πελοποννήσου, καθώς και σε έξι συλλόγους των ΤΕΙ (σε Αμφισσα, Θήβα, Ιεράπετρα, Καλαμάτα, Ναύπακτο και Πύργο). Επίσης, στους πέντε συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν προγραμματισμένες για την περασμένη Τετάρτη εκπαιδευτικές εκδρομές και έτσι οι εκλογές προγραμματίστηκαν για την Τρίτη 30 Μάη.


Από τους διπλανούς πίνακες λείπουν ακόμα τα αποτελέσματα τεσσάρων συλλόγων των πανεπιστημίων (ΑΣΟΕΕ, Θεολογίας ΕΚΠΑ, Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ και ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ) και έξι συλλόγων από ΤΕΙ (πέντε σύλλογοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο σύλλογος του ΤΕΙ στη Σητεία), όπου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί καθώς δεν τηρούνται οι όροι μιας ανόθευτης εκλογικής διαδικασίας, όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους συλλόγους πανελλαδικά.

Επίσης, από τους πίνακες λείπουν τέσσερις σύλλογοι πανεπιστημίων και έξι σύλλογοι ΤΕΙ, που ωστόσο το αποτέλεσμά τους δεν θα επηρεάσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα που έχει διαμορφωθεί.

Πέρα από τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα και συγκεντρωτικά αποτελέσματα ιδρυμάτων και πόλεων από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το σύνολο των διαθέσιμων αποτελεσμάτων μπορεί κανείς να το δει αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.ekloges-spoudastes.gr







ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα μαγειρεμένα αποτελέσματα της ΔΑΠ... (2024-05-24 00:00:00.0)
Πρώτη δύναμη πανελλαδικά η «Πανσπουδαστική ΚΣ»! (2022-05-20 00:00:00.0)
Δεύτερη δύναμη πανελλαδικά η Πανσπουδαστική ΚΣ (2015-05-17 00:00:00.0)
Παραμένει η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών (2007-05-11 00:00:00.0)
Πάνω από 8.000 υποψήφιοι στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια (2003-04-08 00:00:00.0)
Ελπίδα για τους αγώνες που θα 'ρθουν (2002-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ