Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν οι αρχαιολόγοι στο μετρό Θεσσαλονίκης

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα και συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα γραφεία της αναδόχου εταιρείας (ΑΚΤΩΡ) πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων δύο συναδέλφων τους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του ΣΕΚΑ, κατήγγειλαν ότι οι έκτακτοι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης. Αντί να λογοδοτήσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εξέλιξη των εργασιών συνολικά, προβάλλεται ως δικαιολογία η αρχαιολογική έρευνα, που γίνεται με ελάχιστο προσωπικό. Το έργο της αρχαιολογικής έρευνας είναι τεράστιο και σ' αυτό απασχολούνται μόλις 48 έκτακτοι αρχαιολόγοι που εργάζονται σε δύο βάρδιες στα σκάμματα του μετρό και στην τεκμηρίωση των ευρημάτων και την αποθήκευσή τους.

Εδώ και 15 μέρες, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση σχετικά με τους λόγους απόλυσης των δύο αρχαιολόγων συντονιστών των αρχαιολογικών εργασιών στο σταθμό του μετρό στο Συντριβάνι, που έγιναν την επομένη της επίσκεψης του υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Αντίθετα, η «Αττικό Μετρό» δείχνει ως υπεύθυνη για τις απολύσεις την ανάδοχο και η ανάδοχος την «Αττικό Μετρό».

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε εκ των υστέρων και παρότι εγγράφως δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις απολύσεις, αγνοήθηκε. Επίσης, καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από το υπουργείο Πολιτισμού. Και αναδεικνύεται τελικά το ερώτημα, ποιος κρίνει το αρχαιολογικό έργο, οι αρμόδιες υπηρεσίες ή οι εργολάβοι κατασκευαστές;

Επίσης, αναδείχτηκε ότι για τους έκτακτους αρχαιολόγους στο μετρό, δεν ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ ΣΕΚΑ και Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών. Οι Συμβάσεις που υπογράφουν είναι ορισμένου τόπου, βάθους και χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα σκάμματα, όταν υπάρχει αναστολή εργασιών σε κάποιο σκάμμα, και μένουν εκτός εργασίας και φυσικά χωρίς να αμείβονται για το διάστημα αυτό.

Στο μεταξύ, χτες, μετά από δύο μήνες, επέστρεψαν στην εργασία τους οι εργατοτεχνίτες που απασχολούνται στις αρχαιολογικές εργασίες στο σκάμμα της Αγίας Σοφίας, που είχαν σταματήσει εν αναμονή της γνωμοδότησης του ΚΑΣ και την υπογραφή της σχετικής απόφασης που επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ