Σάββατο 27 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι αποφάσεις του εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους, με ελληνική συμβολή

afp or licensors

Τεράστιους κινδύνους για τους λαούς εγκυμονούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, για κλιμάκωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, και των εξοπλισμών της λυκοσυμμαχίας, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αποφάσεις που πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εμπλέκει το λαό σε υποθέσεις που ολοένα και περισσότερο «βρωμάνε μπαρούτι», ευελπιστώντας σε γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, σε αυτή την άτυπη Σύνοδο της Πέμπτης, πάρθηκαν αποφάσεις σε δυο συγκεκριμένα πεδία:

-- Η συμμετοχή και επισήμως του ΝΑΤΟ στον Συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η συμμετοχή αυτή θα συνίσταται σε πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο της Τουρκίας, προκειμένου να δίνουν πλήρη εικόνα στις δυνάμεις του Συνασπισμού για την εναέρια κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή και να τη «συντονίζουν» προς αποφυγή «αντιδικιών». Βασικά, αποστολή τους θα είναι να ελέγχουν τη δράση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία. Στο ίδιο μοτίβο, του αντιτρομοκρατικού αγώνα, αποφασίστηκε η σύσταση ενός κόμβου συγκέντρωσης, ανάλυσης και διάχυσης κατόπιν στους «συμμάχους» πληροφοριών σχετικά με τη δράση των «τρομοκρατών».

-- Δεύτερο σημείο που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν η κατά τον Στόλτενμπεργκ «πιο δίκαιη κατανομή βαρών» μεταξύ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπως επιμένει η κυβέρνηση Τραμπ. Το άκρως επικίνδυνο στοιχείο των όσων συζήτησαν δεν είναι «απλά» ότι όλες οι χώρες θα πιάνουν το στόχο - όπως είχε καταληχτεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014 - του 2% του ΑΕΠ τους να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Δεν πρόκειται μόνο για τα μετρητά», έλεγε χτες χαρακτηριστικά χτες ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «αλλά και για σύγχρονες δυνατότητες (σ.σ. "capabilities") και πραγματικές συνεισφορές (σ.σ. "meaningful contributions") σε αποστολές, επιχειρήσεις και εμπλοκές του ΝΑΤΟ». Οπερ σημαίνει το κάθε κράτος - μέλος να επικεντρώνει μέρος των δαπανών στην ανάπτυξη σχεδίων και την έρευνα για πιο σύγχρονα, εξελιγμένα και φονικά όπλα, όπως επίσης να δεσμεύεται για μέσα και προσωπικό που θα διαθέτει στα μέτωπα όπου αναπτύσσεται το ΝΑΤΟ.

«Καίγεται» για αναβαθμισμένους ρόλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών ο μετέχων στη Συνάντηση Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, διαβεβαίωσε τους άλλους ηγέτες για τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και ότι θα επιδιώξει να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

«Θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ», είπε ο Αλ. Τσίπρας και χαιρέτισε την αναβάθμιση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Συρίας, που αποφασίστηκε προηγουμένως στη Σύνοδο, λέγοντας ότι «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρούμε ότι τα μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε σήμερα θα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Τόνισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες», και ότι «συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών», όπως ζητάνε οι ΗΠΑ.

Επέμεινε ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, ο ευρωατλαντικός δεσμός πρέπει να παραμείνει ισχυρός, να συνδέει - σε ισότιμη βάση - τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Διεκδίκησε, τέλος, αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζοντας τα «πλεονεκτήματα» της χώρας ως «παρόχου ασφαλείας και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ