Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Νέες δηλώσεις για τις διμερείς σχέσεις

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και από τον ΥΠΕΞ της Σλοβενίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων ενόψει και των συναντήσεων που θα έχουν Τουρκία και ΕΕ μες στον Ιούνη σε υψηλόβαθμο επίπεδο, αλλά και στο φόντο βαθιών αντιθέσεων που αποτυπώνονται σε μια σειρά από εντάσεις, με πιο χαρακτηριστικές αυτές μεταξύ Αγκυρας - Βερολίνου.

Προχτές, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε πως «δεν είμαι της άποψης ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει τώρα να σταματήσουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρειάζεται να συνεχίσουν να προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία ότι ευνοεί και την ίδια η προώθηση μεταρρυθμίσεων σύμφωνων με τις «ευρωπαϊκές αξίες». «Αν η Τουρκία γίνει ποτέ ένα κράτος - μέλος, δεν το ξέρω», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όπως εξήγησε στον Τούρκο ηγέτη Ρ. Τ. Ερντογάν «αν επαναφέρετε τη θανατική ποινή, τότε αυτό θα είναι το τέλος (σ.σ. των ενταξιακών διαπραγματεύσεων)».

Στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Εριαβετς, που ολοκλήρωσε επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα, σε μια περίοδο που η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει ολόπλευρα την «παρουσία» της στα δυτικά Βαλκάνια. «Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι ζωτικές για τη σταθερότητα της περιοχής (σ.σ. των Βαλκανίων)», εκτίμησε ο Σλοβένος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας: «Στην περίπτωση που η Τουρκία εγκαταλείψει τη συμφωνία για το Προσφυγικό, θα επηρεαστούν πολύ αρνητικά η ειρήνη και η σταθερότητα. Αρα, πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος...». Επίσης, υπογράμμισε ότι «ΕΕ και Τουρκία πρέπει να αναλάβουν και οι δύο ευθύνη στο πεδίο της "αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού"» και συνέχισε ως εξής: «Κατά τη γνώμη μου, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σίγουρα σημαντική αλλά η Τουρκία είναι ήδη ένα μέρος της Ευρώπης».

Ο Εριαβετς βρέθηκε στην Αγκυρα στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης της Τουρκο-σλοβένικης Επιτροπής για την Οικονομία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε, σε ανακοίνωσή του, ότι οι συναντήσεις θα αφορούσαν και την πορεία των διμερών σχέσεων συνολικά όπως και «περιφερειακά θέματα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε προχτές διάταγμα, με το οποίο καταργήθηκε μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις που ακόμα βρίσκονταν σε ισχύ κατά της Τουρκίας. Αυτές αφορούσαν τη δραστηριοποίηση τουρκικών εταιρειών σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας και η άρση τους εκτιμήθηκε ως νέο βήμα στην πορεία πλήρους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

  • Δεκατρείς Τούρκοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και τρεις υψηλόβαθμοι, σκοτώθηκαν αργά προχτές το βράδυ, όταν ένα ελικόπτερο τύπου «Κούγκαρ» συνετρίβη στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Το ελικόπτερο συνετρίβη ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του και οι πρώτες εκτιμήσεις συνδέουν το περιστατικό με πρόσκρουση σε καλώδια γραμμών υψηλής τάσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ