Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο επίκεντρο τα σχέδια του Τραμπ για τη Συνθήκη του Παρισιού

ΟΥAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέμεναν χτες ενεργειακά μονοπώλια την απόφαση που είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει λίγο μετά τις 10 μ.μ. ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι στη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών, που επιτεύχθηκε το Δεκέμβρη του 2015 και έχει υπογραφεί έκτοτε από 195 χώρες (σχεδόν όλες, εκτός από τη Νικαράγουα και τη Συρία).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λίγη ώρα αφότου έκανε την ανάρτηση σχετικού μηνύματος στο «twitter» ο Πρόεδρος Τραμπ, συνοδεύοντάς το με το γνωστό σύνθημα «Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά», αυξήθηκαν οι διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου Μπρεντ (στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών βδομάδων). Ενισχυμένος εμφανίστηκε σε διεθνή χρηματιστήρια γενικότερα ο κλάδος μονοπωλίων που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες, καθώς μέρος της αγοράς έδειξε να προεξοφλεί ως βέβαιη την απόφαση του Προέδρου Τραμπ για αποχώρηση από τη (νομικώς δεσμευτική) διεθνή Συνθήκη Αντιμετώπισης των Κλιματικών Αλλαγών. Συμφωνία που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύοντας τις ΗΠΑ σε μέτρα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 26% και 28%, στα επίπεδα του 2005, έως το 2025.

Ωστόσο, έως την τελευταία στιγμή, οι προθέσεις του Τραμπ για το θέμα δεν ήταν ξεκάθαρες, μολονότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε αποδοκιμάσει έντονα τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «φάρσα» με στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας. Είχε μάλιστα εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του, επιδιώκοντας την ενίσχυση των αμερικανικών μονοπωλίων πετρελαίου και άνθρακα. Ο Τραμπ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων το απόγευμα της Τετάρτης στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε σιβυλλικά: «Ακούω από πολλούς ανθρώπους και για τις δύο απόψεις».

Εντονη ήταν πάντως η φημολογία ότι ο Τραμπ επεξεργαζόταν τους όρους αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, μεταξύ άλλων και σε συνεργασία με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος Σκοτ Προύιτ, που προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Τραμπ σχετικά με τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων της χώρας του, καθώς ενοχλεί ιδιαίτερα τα μονοπώλια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υψηλής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

  • Σε μια άλλη εξέλιξη, Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο, που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, υποστήριξαν πως ο Τραμπ επί του παρόντος δεν προτίθεται να μεταφέρει την έδρα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θεωρώντας σύμφωνα με πηγές ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχωρούν και επίσημα από τη Συμφωνία του Παρισιού (2019-11-06 00:00:00.0)
Εμφανίστηκε ως ...φιλοπεριβαλλοντική (2019-07-10 00:00:00.0)
Επαφές Ροχανί στην Ευρώπη και κόντρες για το πετρέλαιο (2018-07-03 00:00:00.0)
Επίσκεψη Γάλλου Προέδρου με πολλαπλή ατζέντα (2018-04-25 00:00:00.0)
Προτεραιότητες εξυπηρέτησης των γενικών συμφερόντων του κεφαλαίου (2017-01-15 00:00:00.0)
Διεργασίες προετοιμασίας της νέας κυβέρνησης (2016-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ