Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προβλήματα με την πλήρη ανάπτυξη του THAAD

ΣΕΟΥΛ.--

Ενδεικτική ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών είναι η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, που ουσιαστικά βάζει προσωρινό φρένο στην πλήρη εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD («Terminal High Altitude Area Defense») στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με διεθνή και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, η προεδρία της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «αναστέλλει» τη διαδικασία εγκατάστασης του υπερσύγχρονου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα για τις επιπτώσεις λειτουργίας του συστήματος στο περιβάλλον. Δημοσιεύματα εκτιμούσαν πως η σχετική έκθεση μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά από ένα χρόνο. Πάντως, αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι τμήματα του THAAD που βρίσκονται ήδη στη χώρα δεν πρόκειται να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προεδρία εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΤΗAAD «δεν είναι τόσο επείγουσα».

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Μουν Τζε Ιν, που εξελέγη πριν από μερικές βδομάδες, είχε εγείρει και προεκλογικά «ενστάσεις» σχετικά με τους όρους ανάπτυξης του THAAD, ενώ έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη γειτονική ΛΔ Κορέας. Επίσης, ενδεικτικές είναι και οι επισημάνσεις από μεριάς Ουάσιγκτον σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους λειτουργίας του THAAD, όπως και γενικά της «βοήθειας» που οι ΗΠΑ στέλνουν σε Ασία - Ειρηνικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας της αμερικανικής πλουτοκρατίας να διασφαλίσει όρους συνεργασιών ακόμα πιο ευνοϊκούς για τα δικά της συμφέροντα.

Σημειώνουμε ακόμα ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είχαν επικρίνει την εγκατάσταση του THAAD.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ