Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις στη Βουλή για οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Τρία χρόνια μετά, ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης δεν έχουν πάρει ακόμα οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τα ζώα τους (βοοειδή, γίδια, πρόβατα) το 2014, λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, κάτω από τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων, η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αποδεχτεί το αίτημα για αποζημίωση των πληγέντων.

Η συγκεκριμένη νόσος έπληξε πολλές περιοχές της χώρας την ίδια χρονιά (πανδημία), οδηγώντας σε τεράστιες καταστροφές. Σε ό,τι αφορά το νομό Λάρισας, με βάση το σχετικό έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ενημερωτικό σημείωμα από 21/2/2017), για πρόγραμμα διαχείρισης των νεκρών ζώων, η περισυλλογή τους αφορούσε 601 βοοειδή, 5.514 πρόβατα και 468 αίγες.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Κώστας Στεργίου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζουν: «Γίνεται κατανοητό πως η κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι είναι τραγική, αφού όχι μόνο απώλεσαν το εισόδημά τους από την καταστροφή, αλλά επιβαρύνθηκαν οικονομικά και για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Δίκαιη λοιπόν η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων για τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις και την απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής τους, αλλά και για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν από τα συνολικότερα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (φόροι, χαράτσια, εισφορές κ.λπ.), όταν την ίδια στιγμή προωθεί μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων (χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προνόμια κ.λπ.)».

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στο ν. Λάρισας.

Για τον αποκλεισμό των «νέων αγροτών» από το αφορολόγητο

Την ίδια στιγμή, την αγανάκτηση των νεοεισερχόμενων αγροτών («νέοι αγρότες») προκαλεί η απώλεια της έκπτωσης φόρου (αφορολόγητο) που δικαιούνται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το πρόβλημα ανέκυψε όταν οι ενδιαφερόμενοι, κατά τη διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016, διαπίστωσαν πως εξαιρούνται από την έκπτωση φόρου (σε σχέση με τους άλλους αγρότες), επειδή δεν εμφανίζονται στο μητρώο αγροτών του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να πληρώσουν φόρο για τα δηλωθέντα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ, κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή από 13% στο 22% - 45% φέτος, έχει ως συνέπεια οι εν λόγω φορολογούμενοι να απειλούνται με εξοντωτικούς φόρους αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη και οφείλει άμεσα να δώσει λύση. Θυμίζουμε πως το αφορολόγητο κατακτήθηκε μετά από τους μαχητικούς αγώνες του αγροτικού κινήματος ως ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης από την άγρια φοροεπιδρομή, τη φορολεηλασία και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μέτρα που σε συνδυασμό με την υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής, με την εφαρμογή της ΚΑΠ, οδηγούν στο ξεκλήρισμα την πλειοψηφία των αγροτών».

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί για να αποκαταστήσει και να δώσει λύση στο πρόβλημα των «νέων αγροτών», ώστε να υπάρξει ελάφρυνση φόρου (αφορολόγητο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ