Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»
Κινητοποίηση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο του αγώνα τους να πληρωθούν για την παραγωγή που έχουν παραδώσει το 2016 στην «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ».

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ», μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας καπνού παγκοσμίως, έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους - έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Μάρτη - και εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς, στους οποίους οφείλονται περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, επικαλούμενος έλλειψη χρηματοδότησης και παύση των εξαγωγών. Από το φθινόπωρο του 2016, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος» (ΠΑΕΓΑΕ) έχει δεσμεύσει επεξεργασμένα καπνά του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε ελλείμματα ποσοτήτων καπνού για τις οποίες είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης. Μέρος αυτών των τίτλων η εταιρεία το χρησιμοποίησε για να πάρει δάνεια, κυρίως από ξένες τράπεζες.

Χτες, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκδικάζονταν ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Καπνού, με αίτημα την αποδέσμευση των ποσοτήτων καπνού, ώστε να πουληθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Τα παιχνίδια που παίζονται σε επιχειρηματικό επίπεδο, η δικαστική εμπλοκή και οι αντιθέσεις μεταξύ τραπεζικού κεφαλαίου και της «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ» σκάνε στις πλάτες εργαζομένων και αγροτών.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, κάνει πλάτες στους εμπόρους που συνεχίζουν ασύδοτοι να λυμαίνονται τον ιδρώτα των παραγωγών. Την ίδια ώρα, εντείνονται τα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι αγρότες διεκδικούν άμεση εξόφληση στο σύνολο των χρωστούμενων όλων των παραγωγών από την εταιρεία, «πάγωμα» όλων των χρεών προς τρίτους (τραπεζικά δάνεια, καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, ΟΣΔΕ, Εφορία κ.λπ.), καμία διακοπή από ΔΕΗ, ύδρευση, ΟΤΕ, κατώτατες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα σύμφωνα με το κόστος παραγωγής με κρατική παρέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ