Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Αδέσποτη σφαίρα σκότωσε τον 10χρονο μαθητή

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το σχολείο
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το σχολείο
Αδέσποτη σφαίρα σκότωσε τον 10χρονο μαθητή στο 6ο δημοτικό σχολείο Μενιδίου, κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής, το απόγευμα της Πέμπτης. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καλογριάς, ο οποίος εντόπισε βολίδα πυροβόλου όπλου στο σώμα του παιδιού. Αρχικά, όταν το παιδί έπεσε ξαφνικά στο προαύλιο, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για λιποθυμία του μαθητή και για χτύπημα στο κεφάλι που προκλήθηκε από την πτώση. Ωστόσο και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η βολίδα βρήκε το παιδί στο επάνω μέρος του κεφαλιού. Ο κ. Καλογριάς ανέφερε ότι είχε κάθετη φορά, κάτι που σημαίνει πως ήταν αδέσποτη σφαίρα και δεν ήταν σκόπιμη ενέργεια εναντίον του μαθητή.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προχθές το βράδυ υπήρχε γλέντι στη γύρω από το σχολείο περιοχή και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι κάποιος έριξε μπαλωθιά, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη στη σχολική γιορτή. Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες χτες στα γύρω σπίτια, ώστε να εντοπίσει όπλα και κάλυκες, ενώ η επιχείρηση συνεχίστηκε σε μεγάλο εύρος την περιοχή του Μενιδίου. Η πιθανή εξήγηση για τη δύναμη με την οποία χτύπησε η σφαίρα το άτυχο παιδί έρχεται μέσω της ανάλυσης της τροχιάς της σφαίρας από την στιγμή που εκπυρσοκρότησε το όπλο. Οταν η σφαίρα πάρει το μέγιστο ύψος καμπύλης αρχίζει την καθοδική πορεία και τότε η ταχύτητά της είναι τριπλή προς το έδαφος, συγκριτικά με την ταχύτητα που έχει όταν φεύγει από το όπλο. Πάντως, στην επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε κάποιο τραύμα που να προκλήθηκε από σφαίρα αλλά υποστηρίζεται ότι το τραύμα προκλήθηκε «από πτώση εξ ιδίου ύψους». Σε νεότερη ανακοίνωση χτες, το νοσοκομείο αναφέρει: «Ο χρόνος κατά τον οποίο το παιδί παρέμεινε στην αίθουσα ανάνηψης των Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων αναλώθηκε αποκλειστικά στην προσπάθεια ανάνηψης και όχι στη διερεύνηση αιτίας θανάτου, η οποία αποτελεί αντικείμενο έρευνας από ιατροδικαστή, όπου και παραπέμφθηκε».

Η Τομεακή Επιτροπή Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την οδύνη της για τον άδικο χαμό 10χρονου μαθητή σε δημοτικό σχολείο της περιοχής και σημειώνει: «Το περιστατικό είναι αποτέλεσμα μιας υπαρκτής κατάστασης που βιώνουμε στην περιοχή μας και το ΚΚΕ επανειλημμένα προσπάθησε να αναδείξει. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου μαθητή».

Διαμαρτυρία γονιών και φορέων

Δεκάδες γονείς και κάτοικοι του Μενιδίου εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το θέμα της εγκληματικότητας στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα αυτό να διακοπεί. Επίσης, σωματεία και φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν σιωπηρή πορεία στους δρόμους του Μενιδίου η οποία κατέληξε στο σχολείο του 10χρονου μαθητή καταθέτοντας λουλούδια στο σημείο που έχασε τη ζωή του.

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, θυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι κομμουνιστές εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαν κάνει παρέμβαση για το θέμα της εγκληματικότητας. Επιπλέον, είχαν ζητήσει πριν από το Πάσχα να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα αυτό της εγκληματικότητας που απασχολεί ευρύτερα τον εργατικό - λαϊκό κόσμο του δήμου. Σε δημόσια τοποθέτησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα:

«Το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο Μενίδι είναι έντονο τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα στην Αυλίζα, στον Αγιο Πέτρο και στην οδό Κύπρου, το πρόβλημα έχει οξυνθεί περισσότερο. (...) Σε πολλά από τα σχολεία της περιοχής μας κλιμακώνονται τα περιστατικά επιθέσεων και κλοπών. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα είναι μαθητές, γονείς και καθηγητές που βγαίνουν με σοβαρούς τραυματισμούς και δίκαια αγανακτούν, γιατί δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία τους (...) Ειδικά στο ζήτημα της φύλαξης των σχολείων υπάρχει σοβαρή ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής. Παρά τις διαμαρτυρίες των καθηγητών και των γονιών, δεν παίρνει ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα, ούτε καν διεκδικεί από την κυβέρνηση έκτακτο κονδύλι για τις ανάγκες φύλαξης των σχολείων. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας είναι συνέπεια μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, γιατί λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είχαν κάνει αναφορά και στη διαχρονική ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών που κατέστησαν το Μενίδι κέντρο πολλών και διαφορετικών εγκληματικών δραστηριοτήτων, με πιο προφανή εκείνη της διακίνησης ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ