Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ. 3

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΝΙΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, του πατέρα μου ΝΙΚΟΥ ΒΑΛΤΖΗ και του γαμπρού μου ΝΙΚΟΥ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

Ερμιόνη Αθανασίου

* * *

Φωτ. 4

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΜΙΧΑΛΗ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ, 26 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ, 34 χρόνια από το θάνατο του πεθερού μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ και στις 20 Γενάρη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο της κουνιάδας μου ΜΑΡΙΩΣ, από τον Πύργο Διρού Λακωνίας. Ολοι τους ήταν αγωνιστές του ΚΚΕ και αναγνώστες του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη τους, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Κατερίνα Μιχάλη Κλουσάκου

***

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του συνεπούς αγωνιστή του ΚΚΕ ΙΩΑΚΕΙΜΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, η οικογένειά του προσφέρει στη μνήμη του 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του πατέρα μας ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος γεννήθηκε το 1907 και πέθανε το 1988 και της μητέρας μας ΜΑΡΘΑΣ ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, που γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 1999 και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα που συνόδεψε όλες τις μέρες τους 30.000 δρχ.

Προσφέρουμε επίσης για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, στους αγώνες του οποίου συμμετείχαν πάντα οι γονείς μας, άλλες 30.000 δρχ.

Σταμάτης και Δημήτρης Γαλατόπουλος και Ελένη Πιστιλόγλου

* * *

Φωτ.

Στις 30 του περασμένου Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου αδελφός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΙΑΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών. Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το 1943 πέρασε στον ΕΛΑΣ. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγημένος, αναγκάζεται να καταφύγει στο ΔΣΕ, το 1947. Πήρε μέρος στις μάχες στη Μουργκάνα, στο Γράμμο, στο Βίτσι και αλλού.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, σπούδασε γιατρός και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης.

Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη και είχε αποσπάσει την εκτίμηση των πολιτικών προσφύγων.

Στη μνήμη του, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ.

Γαλάτεια Τσιούμαρη

* * *

φΩΤ.

Στις 15 Δεκέμβρη 1999 συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ηταν ένας υπέροχος άνθρωπος, πραγματικός αγωνιστής της ζωής και αταλάντευτος στον αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

Στην πάντα άσβεστη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ

Ο παππούς μας ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, το 1936 εξορίστηκε στην Ανάφη. Στην Κατοχή, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και γι' αυτό εξορίστηκε. Στάλθηκε επίσης εξορία και στα χρόνια της χούντας το 1967.

Πέθανε το 1970.

Η γιαγιά μας ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, στέλεχος του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Κατοχή, με σημαντική δράση, δολοφονήθηκε το 1944 από ταγματασφαλίτες, μαζί με άλλες 10 γυναίκες, αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Μηνάς, Ιωάννα Παπαϊωάννου

* * *

Φωτ. 4

Ο σύζυγός μου ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΛΗΜΑΧΙΤΗΣ από τη Θεσσαλονίκη, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έδρασε από τις γραμμές του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην περιοχή της Χαλκιδικής. Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ.

Πέθανε στις 24 Ιούνη 1993.

Ο αδελφός μου ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ γεννήθηκε στην Κερασούντα του Πόντου και κατοικούσε στο Μεταξοχώρι Κιλκίς. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και μετά την Απελευθέρωση γνώρισε διώξεις από το επίσημο κράτος. Το 1946 πιάστηκε και φυλακίστηκε, στην αρχή στο Κιλκίς και αργότερα μεταφέρθηκε στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης. Καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο τέσσερις φορές σε θάνατο. Ακολούθησαν οι φυλακές Αίγινας και εξορία στα Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερος το 1966. Πιάστηκε και πάλι από τη χούντα και εξορίστηκε για 7 μήνες.

Πέθανε στις 23 Νοέμβρη 1984.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ (καπετάν Λαοκράτης) γεννήθηκε το 1920. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αυτός, πιάστηκε μετά τη Βάρκιζα και εξορίστηκε στη Λήμνο. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Εδρασε στην περιοχή Σερρών. Σε μάχη με τμήμα του κυβερνητικού στρατού, τραυματίστηκε, πιάστηκε αιχμάλωτος, καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκε, μαζί με άλλα 40 παλικάρια του ΔΣΕ το 1948.

Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1928. Αξιωματικός του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο χωριό Λαιμός της Φλώρινας το 1948.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, προσφέρω, μέσω ΚΟ Πτολεμαΐδας, 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Μυροφόρα (Σούλα) Πετανίδου - Βελημαχίτη

* * *

Φωτ.

Δώδεκα χρόνια πέρασαν από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ. Γεννήθηκε στο χωριό Ανω Μερόπη Πωγωνίου Ιωαννίνων. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40. Πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ιταλούς και κρατήθηκε 5 μήνες. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Ανέλαβε την Επιμελητεία του Συντάγματος και, παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους που διέτρεχε, κατόρθωσε να τροφοδοτεί το Σύνταγμα.

Μετά την Απελευθέρωση πλήρωσε ακριβά την αντιστασιακή δράση του. Πιάστηκε και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή. Στις φυλακές αξιοποίησε το χρόνο του και έμαθε τρεις ξένες γλώσσες.

Ο χαρακτήρας και οι γνώσεις του τον βοήθησαν, όταν αφέθηκε ελεύθερος, να γίνει στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρία.

Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο κόρες.

Πάντα θα τον θυμούμαστε.

Στη μνήμη του προσφέρω 60.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ηλιούπολης, 10.000 δρχ. στη «Δημοκρατική Μέριμνα» και 10.000 δρχ. για τη Σερβία.

Η γυναίκα του Δήμητρα

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΜΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Δεκέμβρη 1999, σε ηλικία 90 χρόνων, γεννήθηκε στα Ριζά Πρέβεζας. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του 24ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο καπετάν Λεκασιώτης. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Για τη δράση του αυτή, εξορίστηκε στο Μακρονήσι και τον Αϊ - Στράτη.

Παρέμεινε σταθερός αγωνιστής για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό ως τα βαθιά γεράματά του. Τα τελευταία χρόνια ζούσε κοντά στα παιδιά του στην Αθήνα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Τζάκι» Περιστερίου, 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Αγλαΐα, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ προσφέρουμε στη μνήμη της 100.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά της Πουλχερία και Στράτος Τζατζιμάκης

Δημοσθένης και Ιωάννα Τζιδάμη

Τα εγγόνια της

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου πατέρα μας αντιστασιακού και κομμουνιστή ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΚΙΔΑΚΗ από το Αστυράκι Ηρακλείου, προσφέρουμε στη ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης 20.000 δρχ.

Γιάννης, Γιώργος, Μανώλης

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 30 Γενάρη, στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα του Νεκροταφείου Ηγουμενίτσας, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΟΥ, ο οποίος έφυγε από κοντά μας στις 2 Φλεβάρη 1999, σε ηλικία 67 χρόνων.

Ο Ντίνος Κάτσιος ήταν δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ, τόσο στη Γερμανία, όπου για χρόνια δούλευε εργάτης, όσο και στην πατρίδα του τη Θεσπρωτία, όπου εγκαταστάθηκε, μετά τη συνταξιοδότησή του. Πάντα μπροστάρης σε όλες τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε 60.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα στα ιδανικά του οποίου ο Ντίνος Κάτσιος αφιέρωσε τη ζωή του.

Η σύζυγός του Ουρανία

Τα παιδιά του Σάκης, Ρένα και Βασίλης

Τα εγγόνια του Εύα και Μέλανι

* * *.

Μας άφησε πριν από ένα χρόνο, στις 8 Γενάρη 1999, για το τελευταίο του ταξίδι, ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας κι αδερφός, φίλος και σύντροφος ΣΠΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ. Εφυγε μόλις στα 49 του χρόνια. Δύσκολα ξεπερνιέται η ξαφνική του αναχώρηση. Ομως, μας άφησε για πάντα κι έμεινε μόνο το παράπονο πίσω του. Μισό δικό του, μισό δικό μας. Δεν πρόκειται να ανταμώσουμε ποτέ ξανά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικοινωνούσε. Με σημειώματα στη μνήμη σου. Ξέρουμε ότι και συ θα συμφωνούσες.

Στέλνουμε, λοιπόν, συμβολικά 40.000 δρχ. για να καλυφθεί ένα μέρος των δικαστικών εξόδων του «Ριζοσπάστη» από την κυβερνητική δίωξη.

Η Στάσα σου

Οι σύντροφοί σου Καιτούλα, Χριστίνα, Σπύρος

* * *

Φωτ.

Στις 29 Γενάρη έκλεισαν 6 χρόνια από το θάνατο της συζύγου και μάνας, της αγαπημένης μας ΕΛΒΙΡΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη των μελών της ΚΟΒ Ριζούπολης και Λαμπρινής που χάθηκαν πρόσφατα, ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΛΑΠΑΝΑ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΑΝΤΗΡΑ, ΑΡΓΥΡΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, στελέχους της ΚΟ Αθήνας, ΣΠΥΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και του μπάρμπα ΚΩΣΤΑ ΡΑΡΑΚΟΥ, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Κώστας Παγουλάτος και τα παιδιά του Σπύρος και Λεωνίδας

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 21 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ΦΩΤΗ ΣΕΡΕΤΗ μέλους του ΚΚΕ από το Αγρίνιο και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ανδρομάχη Σερέτη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ