Τρίτη 13 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύριο η κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων
Στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι έχουν αποφασίσει, για αύριο Τετάρτη, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Αγ. Σάββας», «Τζάνειο» και του μαιευτηρίου «Ελενα», μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Για την ίδια μέρα, στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο έχουν εξαγγείλει επίσης η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ.

Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι τα εξής: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να προσληφθούν όλοι με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα. Να μην καταργηθεί το ανθυγιεινό επίδομα, να επεκταθεί και να ενταχθούν στα ΒΑΕ οι υγειονομικοί που εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες. «Οχι» στην «αξιολόγηση» που ανοίγει το δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις και οδηγεί στην επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας. Απόσυρση του νομοσχεδίου που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας των γιατρών. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Με ανακοίνωσή της για την κινητοποίηση, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες (ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς του 2012). Η πραγματικότητα είναι ότι το μεγάλο μέρος των προσλήψεων αφορά συμβάσεις κάθε είδους που αντικαθιστούν άλλους συμβασιούχους που απολύονται». Η κυβέρνηση «εσκεμμένα έχει κρατήσει αλώβητη όλη την αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και των μεγαλοεπιχειρηματιών, προκειμένου να περάσουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα οι κερδοφόρες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης (...). Στόχος αυτής της πολιτικής είναι το παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και η επέκταση της "ελαστικής" απασχόλησης, δηλαδή ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, αλλά και η κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες αποψιλώνονται από μόνιμο προσωπικό, συρρικνώνονται ή και καταργούνται, η υλικοτεχνική υποδομή αχρηστεύεται και τελικά, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες - "φιλέτα" κατευθύνονται ολοταχώς στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε Καρδίτσα και Ηράκλειο

Κινητοποιήσεις για την Υγεία πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες σε Σοφάδες Καρδίτσας και Ηράκλειο Κρήτης από υγειονομικούς, συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς.

Στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων, παράσταση διαμαρτυρίας για τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζει πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Γυναικών Καρδίτσας, Καλλιθήρου, Σοφάδων και η Ομάδα Γυναικών Ταμασίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Σοφάδων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αμπέλου, Γραμματικού, Λεονταρίου, Ματαράγκας, Νέου Ικονίου.

Η Στέλλα Μανταλόβα, από την Ομάδα Γυναικών Ταμασίου, στον χαιρετισμό της τόνισε: «Απαιτούμε ένα Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, με τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό, να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των αγροτικών ιατρείων των χωριών μας, για να μην τρέχουμε σε ιδιώτες για εξέταση και γράψιμο φαρμάκων». Ο Σωτήρης Γιαννακός, από την ΕΟΑΣΚ, σημείωσε ότι «παρά την αύξηση των εισφορών, που είναι δυσβάσταχτες για τους αγρότες, εξακολουθούμε να μην έχουμε την υγειονομική περίθαλψη που δικαιούμαστε». Ο Γ. Νασιάκος μίλησε για τα προβλήματα των συνταξιούχων, που πέρα από την περικοπή των συντάξεών τους αντιμετωπίζουν και τα δυσβάσταχτα για το πενιχρό τους εισόδημα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Στη συνέχεια η Ντίνα Μπαντή, από τον Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, διάβασε ψήφισμα με τις γενικότερες διεκδικήσεις για την Υγεία και ειδικότερες για το Κέντρο Υγείας Σοφάδων, για προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, προσλήψεις αγροτικών γιατρών και μόνιμου βοηθητικού προσωπικού. Το ψήφισμα επιδόθηκε στον διευθυντή του Κέντρου Υγείας και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στην κινητοποίηση για τις ελλείψεις του νοσοκομείου Καρδίτσας.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία ΠαΓΝΗ, Βενιζέλειο, Αγίου Νικολάου, με τη στήριξη των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου και του Συνδικάτου Οικοδομών, με αίτημα να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζόμενου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ επιχείρησε να αποφύγει την παρουσία εργαζομένων (επικουρικών και εργαζόμενων στην Παιδοψυχιατρική), επιδιώκοντας να πάρουν μέρος στη σύσκεψη μόνο οι διοικήσεις των σωματείων. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό, κάτω από την αποφασιστική στάση όλων των εργαζομένων. Στη διαμαρτυρία τονίστηκαν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που έστησαν την Παιδοψυχιατρική με προγράμματα ΕΣΠΑ, «μπλοκάκια», γέμισαν τα νοσοκομεία με εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ακόμη ότι δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα (π.χ. αναρρωτική άδεια με αποδοχές, επίδομα ΒΑΕ κ.ά.) των μακροχρόνια ανέργων συμβασιούχων του ΟΑΕΔ.

Η διοίκηση από την πλευρά της «έριξε το μπαλάκι» σε «έξωθεν πιέσεις», επανέλαβε τα κυβερνητικά «πυροτεχνήματα» περί... απαλλαγής από τα «τρωκτικά» - εργολάβους, επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και να σπείρει αυταπάτες, κάνοντας λόγο για συνέχιση των συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τις πραγματικές στοχεύσεις αυτής της πολιτικής και απηύθηναν ανάλογο κάλεσμα στις Ενώσεις Γιατρών να πάρουν ανάλογες αποφάσεις στήριξης του αιτήματος των επικουρικών γιατρών στη μόνιμη εργασία και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ