Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Την Κυριακή ο ιστορικός περίπατος

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), συνεχίζοντας τις πολύμορφες, επιτυχημένες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, μπροστά στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του, διοργανώνει αυτή την Κυριακή, 18 Ιούνη, ιστορικό περίπατο με θέμα την ιστορία του. Καλεί παλιούς και νέους ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, αλλά και ευρύτερα τον κόσμο, να συμμετάσχει στον περίπατο, να ψηλαφίσει την πορεία του Σωματείου ανά τις δεκαετίες, διατρέχοντας ουσιαστικά και την ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας.

Σημείο συνάντησης ορίζεται, στις 3 μ.μ., η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), όπου βρισκόταν το Δημοτικό Θέατρο. Εκεί στεγάστηκαν και τα πρώτα γραφεία του Σωματείου. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στις 9 μ.μ. στο Θεατρικό Μουσείο (Ακαδημίας 50). Η Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος του ΣΕΗ, θα μιλήσει για την ανάγκη ανάδειξης και πρόσβασης του λαού στο ανεκτίμητης αξίας αρχειακό υλικό του Μουσείου, που καταστρέφεται με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Θα πραγματοποιηθούν εφτά ακόμα στάσεις: Πειραιώς 40, τα πρώτα γραφεία του ΕΚΑ στις 16.15, Ιστορικό Κτίριο της Κοραή 4, εκεί όπου ήταν τα κρατητήρια της Kommadatur κατά τη γερμανική Κατοχή στις 17.00, Θέατρο ΡΕΞ στις 17.40 και Θέατρο Τέχνης στις 18.20 για την ηρωική πάλη των ηθοποιών μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, Συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Πατησίων, εκεί που βρισκόταν η Ειδική Ασφάλεια Αθηνών στις 18.50 για τα δύσκολα χρόνια των διώξεων, Θέατρο «Αθήναιον» (Μάρνης και Πατησίων) για την πάλη ενάντια στη χούντα στις 19.30, Θέατρο «Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7) για την επανασύσταση του Σωματείου στις 20.30.

Σε όλες τις στάσεις θα πραγματοποιηθούν μικρές δράσεις, όπου παλιοί και νέοι ηθοποιοί, παλιοί και νέοι συνδικαλιστές, μοιράζονται στιγμές από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΣΕΗ. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΗ Ελένη Γερασιμίδου, Βασίλης Κολοβός, Λεωνίδας Βαρδαρός και Αιμιλία Υψηλάντη, ο Στράτος Σαραντίδης, γιος του Γ. Σαραντίδη, ιδρυτικού μέλους του Σωματείου, η συγγραφέας Αλκη Ζέη, η παλιά πρωταγωνίστρια του θεάτρου Καλή Καλό, ο Στέφανος Ληναίος, ο Κώστας Καζάκος για την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Θα διαβαστεί σημείωμα της Ισμήνης Καλλέργη, κόρης της Μαρίας Φωκά. Οι ηθοποιοί Μαριάνθη Σοντάκη, Σάββας Στρούμπος, Πέρης Μιχαηλίδης, Μαρία Κίτσου και η Αννα Φωτοπούλου, κόρη του Μίμη Φωτόπουλου, θα διαβάσουν αποσπάσματα από βιβλία.

  • Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα του ΣΕΗ, 2103833742, 2103817369 και στο e-mail: support@sei.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ