Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διαψεύδουν τον Τίλερσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν χτες τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πως η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε να σταματήσει την καταβολή επιδομάτων και χρηματικών αποζημιώσεων σε συγγενείς Παλαιστινίων κρατουμένων και αντιστασιακών στην κατοχή της Παλαιστινιακής γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Οι Παλαιστίνιοι άλλαξαν την πολιτική τους, τουλάχιστον ενημερώθηκα ότι άλλαξαν αυτή την πολιτική», δήλωσε ο Τίλερσον μιλώντας σε Αμερικανούς γερουσιαστές. Τόνισε ακόμη, απευθυνόμενος στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ότι η Ουάσιγκτον επέμεινε για το «πρόβλημα αυτό» στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στον Λευκό Οίκο, αλλά και όταν ο ίδιος συνάντησε τον τελευταίο στη Βηθλεέμ. Μετά τη συνάντηση αυτή, στις 3 Μάη, ο Τίλερσον είχε μια ακόμη επαφή με τον Αμπάς. Υποστήριξε πως είπε στον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι «πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσετε να καταβάλετε αυτά τα χρήματα στις οικογένειες των μαρτύρων» και ότι εκείνος του «απάντησε» ότι «έχουν σκοπό να σταματήσουν να δίνουν τα χρήματα αυτά στις οικογένειες όσων έχουν διαπράξει φόνο ή βίαιες ενέργειες εναντίον άλλων».

Ωστόσο, αυτό το διέψευσαν χτες και Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Ισα Καράκα, διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή ποτέ δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, γιατί «θα σημάνει ρήξη στις σχέσεις με τον Παλαιστινιακό λαό». Σημείωσε ότι «σχεδόν κάθε νοικοκυριό Παλαιστινίων έχει έναν μάρτυρα ή έναν πολιτικό κρατούμενο» και πως μία ενδεχόμενη ανάσχεση στην καταβολή επιδομάτων στους συγγενείς φυλακισμένων θα «υποβάθμιζε την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή».

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι δηλώσεις Τίλερσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εξέφρασε χτες και ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, λέγοντας πως δεν έχει «κανένα» σχετικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή σταμάτησε τις πληρωμές προς τους φυλακισμένους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λανσάρει ως «επωφελή» για το Παλαιστινιακό την προσέγγιση με το Ισραήλ (2022-08-24 00:00:00.0)
Ματαίωση της συνάντησης Κέρι - Αμπάς (2014-04-02 00:00:00.0)
Κινήσεις βιτρίνας από το Τελ Αβίβ ενόψει συνόδου (2005-02-04 00:00:00.0)
Κινητικότητα για επανέναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας (2004-12-09 00:00:00.0)
Η αποχώρηση άρχισε, οι οικισμοί ενισχύονται (1998-11-24 00:00:00.0)
Σε πλήρες τέλμα η "ειρηνευτική διαδικασία" (1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ