Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τ.Ο. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης

Από παλιότερη εξόρμηση σε μετανάστες εργάτες γης της περιοχής
Από παλιότερη εξόρμηση σε μετανάστες εργάτες γης της περιοχής
Την Κυριακή, 18 του Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί (έναντι δημαρχείου), η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση, με θέμα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι και οργανωμένοι ενάντια στο σύστημα που γεννά πόλεμο - φτώχεια - προσφυγιά». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στην περιοχή των Μεσογείων τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών εργατών, με καταγωγή κατά κύριο λόγο από την Ινδία και το Πακιστάν. Αυτοί οι εργάτες απασχολούνται στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, κυρίως σε κλάδους όπως το Μέταλλο και τα Τρόφιμα που υπάρχουν στην περιοχή. Επίσης, μερικές χιλιάδες είναι και αυτοί που απασχολούνται ως εργάτες γης στις μεγάλες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, που υπάρχουν κατά κύριο λόγο στην περιοχή του Μαραθώνα αλλά και αλλού.

Με αφορμή την εκδήλωση, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής. Αναφερόμενος στις συνθήκες ζωής και δουλειάς των μεταναστών εργατών στην περιοχή, υπογραμμίζει ότι αυτές είναι άθλιες και «μια βόλτα στα θερμοκήπια του Μαραθώνα αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς. Οι εργάτες εκεί δουλεύουν ήλιο με ήλιο, κοιμούνται και ζουν ακόμα και σε παλιά ψυγεία, σε θερμοκήπια και σε κάθε λογής παραπήγματα, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και πολύ χαμηλές το χειμώνα, χωρίς συνθήκες υγιεινής, χωρίς καν τα στοιχειώδη. Τα μεροκάματα είναι χαμηλά και πολλές φορές δεν ξεπερνούν τα 15 με 16 ευρώ για δώδεκα ώρες δουλειά, χωρίς καμία ασφάλιση και υγειονομική κάλυψη. Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις εκείνων που τους χρωστούν δεδουλευμένα αρκετών μηνών ακόμα και χρόνων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εργατών γης από την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα που τους χρωστούν δεδουλευμένα κάποιων χιλιάδων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για πολλά χρόνια αμείβονται με "έναντι", υποσχέσεις και τρομοκρατία».

Οσο για τη δουλειά της ΚΟ, ο Β. Ρεμπάπης αναφέρει ότι εδώ και καιρό έχει ιεραρχήσει την παρέμβασή της τους μετανάστες. Αλλωστε, σημειώνει, «οι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν και δουλεύουν στην περιοχή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Δεν μπορείς να διαχωρίζεις τους εργάτες με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, με βάση το αν τους ανάγκασε η φτώχεια ή ο πόλεμος να φύγουν από τη χώρα τους. Είναι καθημερινή η πάλη για να έχουν τα ίδια εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα με τους Ελληνες εργάτες, να οργανώνονται μαζί στα συνδικάτα, σε όλους τους μαζικούς φορείς».

Το στέλεχος του Κόμματος συμπληρώνει ότι η «παρέμβασή μας στους μετανάστες εργάτες έχει καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά, όπως και η αλληλεγγύη που εκφράζεται από ταξικά συνδικάτα και άλλους φορείς», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτή η προσπάθεια είναι απέναντι σε διάφορους μηχανισμούς που επιδιώκουν να ενσωματώσουν τους μετανάστες, να τους αποκόψουν από την ταξική πάλη και το εργατικό κίνημα.

Συμπυκνώνοντας την επιδίωξη της Οργάνωσης από την παρέμβαση στους μετανάστες εργάτες, ο Β. Ρεμπάπης υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι δεσμοί του Κόμματος μαζί τους, να οργανωθούν στα σωματεία. «Είναι καθαρό ότι ο στόχος της ανασύνταξης του κινήματος, η αλλαγή των συσχετισμών, η ισχυροποίηση της γραμμής της ρήξης και της ανατροπής με τους μετανάστες έξω από την πάλη αυτή, δεν μπορεί προχωρήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, όλης αυτής της προσπάθειας, κόντρα σε προκαταλήψεις, ρατσιστικές θεωρίες, προωθώντας την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών, πραγματοποιείται η εκδήλωση της ΤΟ Μεσογείων και Λαυρεωτικής την ερχόμενη Κυριακή. Η εκδήλωση αγκαλιάζεται ήδη από εκατοντάδες μετανάστες που την έχουν κάνει δική τους υπόθεση, δουλεύοντας για την επιτυχία της. Παράλληλα, μέσα από τις εξορμήσεις και τις περιοδείες σε μια σειρά από χώρους δουλειάς που έχει φτάσει το κάλεσμα της εκδήλωσης, αντίστοιχο ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι Ελληνες εργάτες, σπάζοντας στην πράξη εκεί που γεννιέται ο πλούτος τούς ψεύτικους διαχωρισμούς της εργατικής τάξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το ΚΚΕ δυναμώνουμε τον κοινό ταξικό αγώνα (2022-10-04 00:00:00.0)
Κοινός αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ (2022-09-20 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα (2022-06-24 00:00:00.0)
Δεύτερη φωτιά στην ίδια περιοχή σε δύο μέρες (2021-09-22 00:00:00.0)
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ (2020-09-11 00:00:00.0)
Οι μετανάστες εργάτες του κλάδου δίνουν δύναμη στη δύναμή τους (2020-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ