Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Οχι στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Μήνυμα κοινής πάλης των λαών της περιοχής ενάντια σε φτώχεια, πολέμους και το σύστημα που τα γεννά η χτεσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Την αντίθεσή τους στη διαρκώς και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που συνοδεύουν τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, διαδήλωσαν χτες το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Η διαδήλωση έστειλε το μήνυμα, επίσης, ότι τους λαούς τους ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, με τους ίδιους να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Αναδείχθηκε ότι είτε με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είτε με την ιμπεριαλιστική ειρήνη, θύματα είναι πάντα οι λαοί και θα συνεχίσουν να είναι όσο θα υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά τη φτώχεια, τη δυστυχία, τους πολέμους.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν, επίσης, ως πρόκληση για τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά αισθήματα του λαού την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, καθώς ευθύνεται για τις εγκληματικές επιθέσεις απέναντι σε λαούς της περιοχής και κυρίως για τα εγκλήματα απέναντι στον πολύπαθο και πολυβασανισμένο Παλαιστινιακό λαό. Κατήγγειλαν ακόμη το κλίμα αστυνομοκρατίας που επέβαλε η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας ελικόπτερο της αστυνομίας έκανε περιπολίες στο κέντρο της πόλης πάνω από τη συγκέντρωση και τη διαδήλωση.


Τη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, χαιρέτισε εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης ο Μοχάμεντ Ελ Αγκιούζ, που αναφέρθηκε στα εγκλήματα σε βάρος του λαού του.

Η κυβέρνηση μπλέκει το λαό σε θανάσιμους ανταγωνισμούς

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος χαιρέτισε τα στρατευμένα παιδιά του λαού, που αψηφώντας τον κίνδυνο βγαίνουν με τόλμη και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτά τα φιλοπόλεμα σχέδια.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης σημείωσε ότι «οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της περιοχής της Μεσογείου και τα παζάρια που γίνονται για να εξασφαλίσουν - ο καθένας από την πλευρά του - τα συμφέροντα των δικών τους επιχειρηματιών και στρατηγικών ομίλων, για το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι του πλούτου και των κερδών».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση Τσίπρα, που συνεχίζει πιστά την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. «Επιδιώκει να καταστήσει τη χώρα "ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο" και για τον λόγο αυτόν εμπλέκει το λαό μας στους θανάσιμους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή βαθαίνει τη συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, συνάπτει μαζί τους στενές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, με σκοπό τη μοιρασιά των πετρελαίων της περιοχής.

Σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια έχουν συγκεντρωθεί αεροπλάνα, πολεμικά πλοία, στρατιωτικές δυνάμεις και κάθε είδους μηχανές θανάτου. Η Ελλάδα μετατρέπεται και πάλι σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων ενάντια στους λαούς της περιοχής.

(...) Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, "γην και ύδωρ" στους φονιάδες των λαών. Παραχωρεί στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ νέες βάσεις, επεκτείνει τις υπάρχουσες (...) Αντίστοιχα, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στην πόλη μας αποτελεί Κέντρο Ταχείας Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ, έχοντας αναβαθμιστεί σε "Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας"», σημείωσε.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που, με τα πανό και τα συνθήματα, σάλπισε ξεσηκωμό ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών για τα κέρδη των πολυεθνικών: «Βάσεις θανάτου, πολέμων στρατηγεία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ