Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Ανακοίνωσε μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες

Μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες της εγκληματικότητας στο Μενίδι ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, με κοινή συνέντευξη Τύπου υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών. Την ώρα που εδώ και πολλά χρόνια συγκεντρώνεται η εγκληματικότητα μακριά από το κέντρο, σε περιοχές όπου ζουν φτωχά λαϊκά στρώματα, σε συνθήκες υποβάθμισης και με σημαντικά μέρη αυτών των περιοχών γκετοποιημένα, η κυβέρνηση ανακοινώνει μία γκάμα μέτρων που περιλαμβάνουν από ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας μέχρι και προσλήψεις Ρομά στις αστυνομικές σχολές. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα της αναθεώρησης του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου κατά της παράνομης οπλοκατοχής.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και παλιότερα, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν καλά από την πείρα τους ότι εάν δεν παρθούν μέτρα που συγκρούονται με τη ρίζα των προβλημάτων και των αιτιών που γεννούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας, τότε δεν μπορεί να υπάρξει προσδοκία κάποιας βελτίωσης της κατάστασης, με δεδομένο ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει ισχυρές διασυνδέσεις με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μηχανισμούς του αστικού κράτους.

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ανακοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθεί, πιθανόν από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός με ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Στα ίδια σχολεία θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου και θεσμοθετείται η υποχρεωτική λειτουργία σχολής γονέων. Επιπλέον, σε συνεργασία και με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μελετάται η δυνατότητα Ρομά απόφοιτοι Λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως Παιδαγωγικά, Κοινωνικών Λειτουργών ή σχολές της Αστυνομίας. Από τον Οκτώβρη θα δίνονται γεύματα σε όλους τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων στο Μενίδι.

Από την πλευρά της, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το πού θα μεταφερθούν, προανήγγειλε τη σταδιακή μετεγκατάσταση σε οικόπεδα των δήμων όσων Ρομά ζουν στους πιο άθλιους από τους συνολικά 325 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα (στους υπόλοιπους θα γίνει βελτίωση των συνθηκών). Ακόμα, ανέφερε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ίδρυση παραρτήματος για Ρομά (θα λειτουργήσουν 50 σε όλη τη χώρα) που θα συνδέεται με το κέντρο κοινότητας στο Μενίδι. Ηδη, λειτουργούν 60 από τα 254 κέντρα κοινότητας που θα ιδρυθούν σε όλη τη χώρα. Επίσης, προωθείται ρύθμιση με την οποία θα συνδέεται το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης με όρους όπως όσοι το εισπράττουν, να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολείο.

Ο αν. υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας, υπενθύμισε τα μέτρα εντατικοποίησης της αστυνόμευσης στο Μενίδι, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εκτεταμένη αστυνομική επέμβαση σε περιοχές με πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τα βασικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν τη συγκρότηση στο δήμο Αχαρνών οργανωτικής δομής σχεδιασμού, συντονισμού και εποπτείας επιχειρήσεων στη Δυτική Αττική, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος Τάξης και του Τμήματος Ασφαλείας, τη σταθερή παρουσία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), σε 24ωρη βάση, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αχαρνών, την περαιτέρω ενεργοποίηση Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) σε σταθερή βάση και την επαύξηση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιμέρους τομείς του δήμου Αχαρνών.

Επιπλέον, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έδωσε χτες στη δημοσιότητα στοιχεία με συγκριτική ανάλυση συλλήψεων - ελεγχθέντων ατόμων στη Δυτική Αττική. Βάσει αυτών, το διάστημα Μάρτης - Μάης 2016 τα ελεγχθέντα άτομα ήταν 15.771, τα προσαχθέντα 7.158, τα ελεγχθέντα οχήματα 6.658 και τα συλληφθέντα άτομα 271. Επίσης, το διάστημα Μάρτης - Μάης 2017 τα ελεγχθέντα άτομα ανήλθαν σε 21.412, τα προσαχθέντα σε 7.011, τα ελεγχθέντα οχήματα σε 12.569 και τα συλληφθέντα άτομα σε 391.

Παρεμβάσεις για εμβολιασμό του τοπικού πληθυσμού Ρομά και ειδική μέριμνα για τους χρήστες θα προωθήσει το υπουργείο Υγείας, ενώ θα υπάρξει διαρκής παρουσία δύο κινητών μονάδων στην περιοχή, μία του ΚΕΕΛΠΝΟ και μία του ΟΚΑΝΑ. Ο αν. υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, θα υπάρξει καθαρισμός του ρέματος Εσχατιάς και άλλων εστιών μόλυνσης στο Μενίδι. Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή και παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στις κοινότητες Ρομά ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο Γ. Βασιλειάδης, υφυπουργός Αθλητισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ