Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Δρόμοι» ανάκαμψης για το κεφάλαιο με αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος

Κι άλλες παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων στο Γιούρογκρουπ ζητάει ο ΣΕΒ (στη φωτ. ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ)

Eurokinissi

Κι άλλες παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων στο Γιούρογκρουπ ζητάει ο ΣΕΒ (στη φωτ. ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ)
«Οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και τον τραπεζικό κλάδο ήταν από τις πλέον σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας», επισήμανε χτες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινκ, αποδίδοντας εύσημα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το αντιλαϊκό έργο που έχει επιτελέσει στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου. Μάλιστα, «επικρίνοντας» τη γερμανική πλευρά για τις προβαλλόμενες «ενστάσεις», ο Κλ. Ρέγκλινκ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και μια "προσβολή" προς τον ελληνικό λαό, που έπρεπε να αποδεχθεί τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι οποίες θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία».

Σε αυτό το επίπεδο είναι φανερό το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση, κλιμακώνοντας την πολιτική των προκατόχων της, αποσπά εύσημα για τη βρώμικη δουλειά που ήδη έχει επιτελέσει, ενώ βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο ESM, μαζί ακριβώς και οι άλλοι «θεσμοί», «η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».

«Γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» στους «δρόμους του μεταξιού»

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Δ. Παπαδημητρίου και Ευ. Τσακαλώτος, βρίσκονται σε ΗΠΑ και Βρετανία αντίστοιχα, σε αναζήτηση «επενδυτών», την πλήρη συμμετοχή του ελληνικού κράτους ως μετόχου στην Ασιατική Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB) προετοιμάζει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς και με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Π. Ρουμελιώτη μετείχε στην ετήσια Σύνοδο της AIIB στη Νότια Κορέα, το διάστημα 16-18 Ιούνη. Μιλώντας στη Σύνοδο, ο Π. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών της κατασκευής του «δρόμου του μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση ασιατικής και ευρωπαϊκής ηπείρου.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, σύμφωνα με την οποία:

  • Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι στόχος της χώρας μας είναι να ενδυναμώσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ασία με τη Μεσόγειο.
  • Η έμφαση δίνεται κυρίως μέσω του μεταφορικού κόμβου του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ), και μάλιστα, όπως τονίζεται, «σε συνεργασία με την COSCO και την υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού», έτσι ώστε «η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσε έτοιμη, ως πλήρες μέλος πλέον της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, να καταβάλει το μερίδιό της στο κεφάλαιο της Τράπεζας (αρχικά 4 ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ, ενώ το τελικό ποσό θα καθοριστεί με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφεραν).

Σημειώνεται ότι η επικύρωση, από την ελληνική Βουλή, της συμφωνίας συμμετοχής της στην ΑΙΙΒ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2017, όταν και θα ενεργοποιηθεί πλήρως η συμμετοχή του ελληνικού κράτους.

«Απαρέγκλιτη τήρηση» της συμφωνίας, λέει ο ΣΕΒ

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και με την ίδια στρατηγική διεξόδου για το εγχώριο κεφάλαιο, η πλευρά του ΣΕΒ θέτει τις προτεραιότητες της «επόμενης μέρας» στην προοπτική επανόδου για νέα κρατικά δάνεια από τις χρηματαγορές και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο «εβδομαδιαίο δελτίο», οι εγχώριοι βιομήχανοι ιεραρχούν τρεις δράσεις όπου «θα πρέπει να επικεντρωθεί» η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα:

-- Στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές «όσο το δυνατόν νωρίτερα». Μάλιστα, η προοπτική αυτή συνοδεύεται με πρόσθετα εχέγγυα για τη διασφάλιση των δανειστών και των «αγορών», κάτι που βέβαια επισημαίνουν και τα άλλα αστικά επιτελεία. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αυτό θα διασφαλιστεί «με όσο μεγαλύτερα αποθεματικά μπορούν να συσσωρευθούν μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων και δανεισμού από τις αγορές, και χωρίς τυχόν χρήση τους σε προεκλογικές παροχές».

Ταυτόχρονα, όπως λένε, αυτό προϋποθέτει και την είσπραξη όλων των δόσεων του προγράμματος από εδώ και πέρα, «στη βάση της έγκαιρης ολοκλήρωσης των μελλοντικών αξιολογήσεων».

-- Στην άμεση αναπτυξιακή εξόρμηση με έργα υποδομών, «στην προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης και στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας ώστε να εδραιωθούν θετικοί ρυθμοί όσο το δυνατόν ισχυρότερης ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο».

Πρόκειται, δηλαδή, για παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για την εφαρμογή και των πρόσφατων αποφάσεων στο Γιούρογκρουπ (π.χ. «αναπτυξιακή τράπεζα, απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, διοχέτευση διακρατικών ενισχύσεων και από άλλες πηγές κ.ά.).

-- «Απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και τις λοιπές μεταρρυθμίσεις», προκειμένου «να μη διαταραχθεί η διαδικασία αποκατάστασης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Στο «διά ταύτα», ο ΣΕΒ τονίζει: «Πρέπει, λοιπόν, σε ένα χρόνο από σήμερα να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει, χωρίς πατερίτσες, τις ευθύνες κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της από τις αγορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ