Κυριακή 25 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Το νέο σχέδιο νόμου να μείνει στα χαρτιά»

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Κάλεσμα στους φοιτητές και σπουδαστές να διεκδικήσουν τις δικές τους ανάγκες, κόντρα στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση που οικοδομείται, απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση.

Το ΜΑΣ αναφέρεται στους στόχους και την ουσία του νομοσχεδίου, στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις σπουδές και στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, αποκαλύπτει τις αλήθειες πίσω από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δυναμώνει την επίθεση στις σπουδές μας, στο δικαίωμά μας στην πολύπλευρη και επιστημονική μόρφωση! Συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και τη γνώση σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Χρόνια τώρα οι δυνάμεις που στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι πρυτανικές αρχές, προωθούν την ανταποδοτικότητα, την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό μέσα στις σχολές. Γι' αυτό και όλοι συμφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι κάτι "το νέο". Είναι συνέχεια των κατευθύνσεων της ΕΕ, προέκταση του νόμου - πλαίσιο Διαμαντοπούλου. Είναι η εφαρμογή του 4ου μνημονίου που ψήφισε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμά μας στη δουλειά και τη ζωή.

Τι λέει το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Γενίκευση διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά και νομοθέτηση της τζάμπα εργασίας μεταπτυχιακών φοιτητών.
  • Ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων.
  • Εισαγωγή νέων τίτλων σπουδών πενταετούς και διετούς φοίτησης.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης.
  • Επαναφορά του πρυτανικού συμβουλίου και συγκρότηση των περιφερειακών συμβουλίων διοίκησης.
Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές

Απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων, κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε... Διατηρείται και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο αντιεπιστημονικός και αναχρονιστικός διαχωρισμός μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η εισαγωγή νέων τίτλων σπουδών (βλ. master και διετές πτυχίο) για αποφοίτους των ΕΠΑΛ ενισχύει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Η ενίσχυση του προγράμματος "διά βίου μάθηση" μετατρέπει την Εκπαίδευση σε προσωπική υπόθεση, απαλλάσσοντας το κράτος από αυτήν την ευθύνη, οδηγώντας τους αποφοίτους στη διά βίου πανάκριβη περιπλάνηση πιστοποιητικών και δεξιοτήτων!

Ενίσχυση της υποχρηματοδότησης και της ανταποδοτικότητας. Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ούτε λέξη για επιστροφή των αποθεματικών στα ταμεία των Ιδρυμάτων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Η αυτονομία και αυτοδιοίκηση των σχολών θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Τα Ιδρύματα θα βρίσκουν πόρους από τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, από αντίτιμο για τη σίτιση και στέγαση, κλείνοντας δουλειές με επιχειρηματίες, που θα αξιοποιούν τις υποδομές και το προσωπικό των Ιδρυμάτων για να μειώσουν το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Η φοιτητική μέριμνα παραμένει στον αέρα. Τα φοιτητικά επιδόματα κόβονται στο όνομα του "εξορθολογισμού των δαπανών". Οι εστίες ρημάζουν λόγω της υποχρηματοδότησης, οι εργολάβοι "λύνουν και δένουν" αφήνοντας στον αέρα την καθαριότητα και τη συντήρηση το καλοκαίρι, απολύοντας δεκάδες εργαζόμενους. Μειώνονται σταθερά οι πρωτοετείς φοιτητές που έχουν το δικαίωμα να μπουν στην εστία.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η συγκρότηση Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης, με στόχο την καλύτερη σύνδεση των Ιδρυμάτων με τους σχεδιασμούς των βιομηχάνων και τραπεζιτών - και σε επίπεδο Περιφέρειας - μετατρέπει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις. Η έρευνα, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο σπουδών, τα μαθήματα και εργαστήρια που θα διδασκόμαστε, θα καθορίζονται με κριτήριο τις προτιμήσεις της "τοπικής αγοράς", ανεξάρτητα από το εάν θα παίρνουμε την απαραίτητη γνώση που χρειαζόμαστε για το επάγγελμα και την επιστήμη μας.

Μύθοι και αλήθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

"Οι νέοι τίτλοι σπουδών θα βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού με το εξωτερικό".

  • Το μέλλον που μας περιμένει - περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά χωρίς δικαιώματα - δεν καθορίζεται από τον τίτλο σπουδών που θα έχουμε. Καθορίζεται από το τι συμφέρει το κεφάλαιο ώστε να εξασφαλίζει περισσότερα κέρδη. Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο εξασφαλίζουν τη δημιουργία του ευέλικτου, φτηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού που το κεφάλαιο έχει ανάγκη σήμερα.
  • Η δημιουργία νέων τίτλων σπουδών αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι στο ατελείωτο κυνήγι πιστοποιητικών που μας περιμένει μετά το πτυχίο. Για παράδειγμα, ένας απόφοιτος μηχανικός του ΕΜΠ, για να βρει δουλειά στο αντικείμενό του, θα πρέπει μετά το πτυχίο να πληρώσει για να ανέβει "κλάση" και στη συνέχεια να ξαναπληρώσει τις πανάκριβες εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, που ακόμα και για τους ανέργους είναι 170 ευρώ το μήνα.
  • Η δημιουργία πολλών αποφοίτων στον ίδιο κλάδο η ζωή έχει αποδείξει ότι συμβάλλει ώστε να πέσουν οι μισθοί και τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
  • Το ξέρουν πολύ καλά ήδη οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, που στο όνομα ότι "δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα", αναγκάζονται να δουλεύουν με τσακισμένα δικαιώματα, όπως και οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων, που στο όνομα πως "οι ΤΕΙτζήδες είναι πιο φτηνοί", αναγκάζονται να δέχονται μειώσεις μισθών κ.λπ.

"Στηρίζει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που δεν μπορούν να σπουδάσουν".

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης είναι προκλητική, πως δήθεν "περιορίζει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά... και βοηθάει τους φτωχότερους φοιτητές", την ώρα που βάζει και με το νόμο δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά (ακόμα και σε αυτά που δεν υπάρχουν!) και εισάγει την τζάμπα δουλειά στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που δεν μπορούν να τα πληρώσουν! Εξασφαλίζει έτσι με ένα σπάρο δυο τρυγόνια... Από τη μία ζεστό χρήμα από τις τσέπες μας και από την άλλη τη λειτουργία των Ιδρυμάτων με τζάμπα δουλειά αντί να προσλάβει εργαζόμενους.

"Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην απορρόφηση των αποφοίτων από ντόπιους επιχειρηματίες".

  • Η "παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας", όπως λένε, με σκοπό την κερδοφορία των μονοπωλίων και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές και αύριο ως εργαζόμενοι.
  • Η διασύνδεση με τους επιχειρηματίες υπάρχει ήδη! Τα γραφεία διασύνδεσης λειτουργούν χρόνια τώρα ως δουλεμπορικά γραφεία που τροφοδοτούν με τζάμπα πρακτικάριους και δυναμικό τις επιχειρήσεις.
  • Μήπως η στενότερη συνεργασία και η δημιουργία κόμβου νεανικής επιχειρηματικότητας ανάμεσα στο ΤΕΙ Πειραιά και στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά μείωσε τα ποσοστά ανεργίας των αποφοίτων από το ΤΕΙ, που ξεπερνούν το 20%; Αυτοί οι ΤΕΙτζήδες μήπως βγήκαν στην αγορά εργασίας με καλύτερους όρους, χωρίς μισθούς πείνας, χωρίς ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ή μήπως δεν περιπλανιούνται ανάμεσα στις ουρές της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης;

"Προσπαθεί να αναβαθμίσει το ΤΕΙ και τους αποφοίτους του".

Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό... Δέκα μέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δήθεν αναβάθμιση στα ΤΕΙ, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, ειδικά στα ΤΕΙ, όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό! Την ίδια ώρα, ο υπουργός δηλώνει πως τα πτυχία δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στη δουλειά, απλώς προσδίδουν "προσόντα"!!!

Προσπαθούν να μας βάλουν στο χέρι!

Ο ψευτοκαβγάς που στήνεται μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για το ζήτημα συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και το άσυλο, είναι αποπροσανατολιστικός και κρύβει τη συμφωνία τους για την ουσία του νομοσχεδίου.

"Κανονικότητα" για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σημαίνει πανεπιστήμιο των επιχειρηματικών συμφερόντων, της ανταγωνιστικότητας, της υποχρηματοδότησης και των ταξικών φραγμών!

Σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωρούν οι ανάγκες των φοιτητών, η δράση των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, το ριζοσπαστικό φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, η σύγκρουση με τη σημερινή κατάσταση και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Γι' αυτό και οι δύο, είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο, θέλουν "σιγή νεκροταφείου" στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους που θα τα βρίσκουν με τα υπουργεία και τις διοικήσεις των σχολών.

Η "δημοκρατία" του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και τελειώνει στα μαθητοδικεία και στην καταναγκαστική εργασία μαθητών, στις μηνύσεις φοιτητών, στα χημικά στους συνταξιούχους.

Η ΝΔ αξιοποιεί φαινόμενα που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, ταυτίζοντας προβοκατόρικες δυνάμεις με τη δράση των συλλόγων, ώστε να χτυπήσουν το οργανωμένο, ριζοσπαστικό κίνημα και να ενισχυθεί η καταστολή. Είναι γνωστές οι θέσεις της παράταξής της για αστυνόμους στις σχολές, ώστε να εξασφαλίζουν την "ομαλότητα".

Τα όργανα διοίκησης αποτελούν κομμάτι του κράτους, υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από τη μορφή τους. Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν με τους εκπροσώπους τους σε αυτά, για να ενημερώνονται, να αξιοποιούν κάθε μορφή πίεσης ώστε να μην εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική, να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών.

Οι δικές μας ανάγκες κόντρα στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση!

Οι φοιτητές και σπουδαστές έχουμε κοινές ανάγκες, κοινά όνειρα και μέλλον! Δεν θα τα θυσιάσουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών, ούτε για το χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Μέσα από τους συλλόγους μας, όλοι μαζί, φοιτητές και σπουδαστές, μπορούμε να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε αυτό που σήμερα είναι σύγχρονο και αναγκαίο. Ολοι μαζί να υψώσουμε τείχος απέναντι στην εφαρμογή παλιών και νέων μνημονίων, κόντρα σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια.

Να διεκδικήσουμε τις δικές μας ανάγκες:

  • Ολη η γνώση στο πτυχίο. Οχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου, σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια. Μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο επάγγελμά μας να είναι το πτυχίο μας. Καμία αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, όπως με την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές. Απαιτούμε να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Οχι στη λεγόμενη "αυτονομία" των Ιδρυμάτων που οδηγεί τα Ιδρύματα να λειτουργούν ως μαγαζιά, ανοίγει νέους δρόμους για τα δίδακτρα.
  • Αμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για τέλος εγγραφής και τζάμπα δουλειά των μεταπτυχιακών φοιτητών.
  • Κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, με σύγχρονο εργαστηριακό και λοιπό εξοπλισμό, άμεσα προσβάσιμο στους φοιτητές και σπουδαστές.
  • Ούτε σκέψη για μείωση των καρτών σίτισης στους φοιτητές! Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - δίδακτρα!».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξελίξεις αντίθετες με τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες (2018-08-03 00:00:00.0)
Κάλεσμα στους σπουδαστές των ΤΕΙ Αττικής για αγωνιστική ψήφο στην «Πανσπουδαστική ΚΣ» (2018-03-28 00:00:00.0)
«Στα σχέδιά τους απαντάμε με το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης» (2017-01-27 00:00:00.0)
Κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη (2013-12-05 00:00:00.0)
Συνεχείς κινητοποιήσεις στις σχολές (2007-12-04 00:00:00.0)
Οι φοιτητές θα πουν ΟΧΙ στο νέο νομοσχέδιο (2003-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ