Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέδριο για την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις σχέσεις παραγωγής και προσεγγίζοντας όσο πιο αταξικά γίνεται το πολυσύνθετο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, συσκοτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις πραγματικές αιτίες που τη γεννούν και την αναπαράγουν, κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους οι παρεμβάσεις που έγιναν χτες στο συνέδριο με θέμα «Η συμβολή της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης στην πρόληψη χρήσης ναρκωτικών», που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, με πρωτοβουλία της εθνικής συντονίστριας για τα ναρκωτικά Χριστίνας Παπουτσοπούλου - Διαμαντοπούλου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στοιχεία για το πρόβλημα των ναρκωτικών παρουσίασε η Χρ. Παπουτσοπούλου. Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Μανιός, της ΝΔ ο Β. Οικονόμου, του ΠΑΣΟΚ ο Μ. Κατρίνης και του Ποταμιού η Φ. Λεομπίλα, με τους δύο τελευταίους να υπεραμύνονται των «χώρων εποπτευόμενης χρήσης».

«Το φαινόμενο των ναρκωτικών και η εξάρτηση δυστυχώς δεν αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα. (...) Η πολιτεία οφείλει να καταβάλλει οποιαδήποτε προσπάθεια για πρόληψη και θεραπεία και να μη διευκολύνει με όποιον τρόπο τη χρήση ναρκωτικών», σημείωσε ο Γιώργος Μπαρδάνης, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Για την ανάγκη να γίνει η πρόληψη υπόθεση όλων μίλησε ο Αλ. Κυρούσης, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ».

Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, μιλώντας για τη χρήση κάνναβης σημείωσε ότι «ουσιαστικά στη χώρα μας έχει αποποινικοποιηθεί και από την προηγούμενη περίοδο της ποινικοποίησης, φτάσαμε σε μια περίοδο πανηγυρισμών, κάνοντας γιορτές κάνναβης να γίνονται μάλιστα την ίδια ημερομηνία με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ναζισμό».

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

«Το ΚΚΕ, έχοντας ως εργαλείο τον διαλεκτικό υλισμό, προσεγγίζει το θέμα ως κοινωνικό φαινόμενο ακραίας αποξένωσης που αντανακλά την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, δηλαδή σαν φαινόμενο με αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές, ψυχολογικές κ.ά. Οι ψυχοδραστικές ουσίες δεν μπορεί να μελετηθούν σε "κενό αέρος" και μόνο για τις ιδιότητες που έχουν, αλλά εκείνο που είναι προς μελέτη είναι το όλον πρόβλημα, η χρήση και η εξάρτηση μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή και τα αποτελέσματα που επιφέρουν στις κοινωνίες των ανθρώπων», υπογράμμισε η υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις θέσεις του Κόμματος για το ζήτημα.

«Το ΚΚΕ λέει καθαρά όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Κι έχουμε τη βεβαιότητα ότι τη θέση μας αυτή την ασπάζεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η επικεφαλίδα που βάζουμε στο κεφάλαιο ναρκωτικά είναι "ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις" και η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι για να μπορέσουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο να τον χαρούν για να ζήσουμε ολόκληρη ζωή, με δουλειά με δικαιώματα, με πολιτισμό, αθλητισμό, ειρήνη, με δικαίωμα στο όνειρο για μια άλλη ζωή, δημιουργική, χωρίς ανταγωνισμούς και διακρίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ