Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού

Ολοκλήρωσε χτες βράδυ τις εργασίες της η Ειδική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την περίοδο που ήταν υπουργός ο Γ. Παπαντωνίου. Κατά τα αναμενόμενα, ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν έγινε, ενώ το πόρισμα καταλήγει ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί και ότι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν εμπλέκεται η Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Θανάσης Παφίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα "της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα", ενώ το αδίκημα της απιστίας είναι ήδη παραγεγραμμένο.

Ταυτόχρονα, όμως, με τα παραπάνω το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

1. Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει και άλλες πλευρές σχετικά με τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού μας. Οταν, μάλιστα, είναι γνωστό ότι τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα υπαγορεύονταν και καθορίζονταν κατά κύριο λόγο από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της χώρας σε αυτό και την ευθυγράμμιση των κυβερνήσεων στα επιθετικά του σχέδια κατά χωρών και λαών.

2. Η παύση της διερεύνησης με τον ισχυρισμό ότι το αδίκημα της απιστίας είναι παραγεγραμμένο, ενώ στο αδίκημα "της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα" δεν εμπλέκεται η Βουλή, είναι προσχηματικά, αφού αυτά ήταν ήδη γνωστά από την πρώτη στιγμή, πριν κινηθεί η διαδικασία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Εξάλλου, επιπλέον ζητήματα που σχετίζονται με τα αδικήματα αυτά ενδεχομένως να συναντιόνται και να αλληλοεξαρτώνται. Επομένως, θα έπρεπε από την αρχή να προταθεί η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της σοβαρής αυτής υπόθεσης από τη Βουλή.

3. Υπάρχει η αρνητική εμπειρία από το παρελθόν σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων Επιτροπών, αφού είναι τόσο πολυπλόκαμο το σύστημα, που τελικά μόνο από σύγκρουση συμφερόντων εταιρειών γίνεται κατορθωτό να βγαίνουν κάποια στοιχεία στο φως της δημοσιότητας. Συνήθως, και όχι πάντα, σε αυτές τις υποθέσεις ένας μικρός αριθμός των εμπλεκόμενων αποκαλύπτεται, τιμωρείται, για να κρατηθούν τα προσχήματα, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί με τις ίδιες ή άλλες μορφές η μίζα και η διαφθορά, που αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

4. Για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ