Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Συγχαρητήρια», παζάρια για το κεφάλαιο και αντιλαϊκές «επιδόσεις»

Τις «εκκρεμείς» υποθέσεις της δεύτερης «αξιολόγησης» «τρέχει» να ολοκληρώσει τις μέρες αυτές η κυβέρνηση, στην πορεία βέβαια για το νέο κύκλο της «αξιολόγησης» με τα δεκάδες προαπαιτούμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε χτες στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς βέβαια το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αντιλαϊκών παζαριών, που αφορούν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στο νευραλγικό κλάδο της Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι το ζήτημα παράτασης της «οικειοθελούς», όσο και «συμβολικής», «φορολογικής συνεισφοράς» των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας για το 2018 διευθετήθηκε, όπως βέβαια ήταν επόμενο, με απόφαση της ίδιας της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, από την έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους, που έκανε αποδεκτή την εν λόγω ρύθμιση. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ τα παζάρια και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τους τρόπους της προκλητικής φορολόγησης των εφοπλιστών συνεχίζονται με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ ελληνικής πολιτείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, η οποία σε κάθε περίπτωση θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του θεσμικού πλαισίου της ελληνόκτητης ναυτιλίας και κυρίως τη συνταγματική κατοχύρωσή του, ουσιαστικά δηλαδή την κατοχύρωση της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών. Να σημειωθεί ότι η λίστα με τα προαπαιτούμενα της επόμενης «αξιολόγησης» περιλαμβάνει και το παζάρι σχετικά με «τη φορολογική μεταχείριση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία» με βάση τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτό το φόντο, οι όποιες «εκκρεμότητες» της δεύτερης «αξιολόγησης», καθώς βέβαια και η εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, θα βρεθούν στην ατζέντα της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη.

Παράλληλα, οι συζητήσεις υπουργών της κυβέρνησης με υψηλόβαθμα στελέχη του κουαρτέτου θα συνεχιστούν και στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει ο «Economist», το διήμερο 28-29 Ιούνη.

Επιβραβεύουν την αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's» προχώρησε σε αναβάθμιση κατά ένα κλιμάκιο του ελληνικού κρατικού χρέους, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Η εν λόγω εξέλιξη συνδέεται βέβαια με την επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αναφέρονται:

  • Η «επιτυχής» ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και η εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με την έκθεση, πέρα από τη βραχυπρόθεσμη συνέπεια, που αφορά στην έγκαιρη αποπληρωμή των δανειστών, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» αποτελεί «θετικό μήνυμα» και για τη μελλοντική πορεία του «προγράμματος», δηλαδή για την επιβολή και των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.
  • «Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές με βάση τις καλύτερες από τους στόχους δημοσιονομικές επιδόσεις», ως αποτέλεσμα βέβαια της παραγωγής υπερ-πλεονασμάτων που φορτώθηκαν στις λαϊκές πλάτες.

Σε αυτό το φόντο, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υποχώρησαν χτες στα επίπεδα του 2014 ή και ακόμη χαμηλότερα, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια των τίτλων.

Ματωμένα πλεονάσματα

Η διαρκής συμπίεση στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, καθώς και τα διαδοχικά μέτρα για την ένταση της φοροληστείας, αποτελούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και για το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πεντάμηνο (Γενάρης - Μάης) του 2017 οι δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 792 εκατ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Μεταξύ άλλων:

-- Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους περικόπηκε εκ νέου κατά 240 εκατ. ευρώ (στα 136 εκατ. από 376 εκατ. πέρσι), δηλαδή με περαιτέρω καρατόμηση 63,8%, έναντι ποσού μόλις 129 εκατ. που εμφανίζεται στο λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

-- Η κρατική επιχορήγηση προς ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί στα 124 εκατ. (από 219 εκατ.), ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις του ΟΓΑ, όπου η κρατική επιχορήγηση κατακρεουργήθηκε στα 74 εκατ. (από 1,45 δισ.) και του ΟΑΕΕ με μηδενική επιδότηση στο φετινό 5μηνο.

-- Το σύνολο των εσόδων του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 17,9 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, «ρυθμοί κόπωσης» καταγράφονται στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στα 2,6 δισ. (περίπου στα περσινά επίπεδα) και με αρνητική «απόκλιση» από το στόχο κατά 172 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική είναι η συμβολή από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς η αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις άρχισε να εμφανίζεται από τον Ιούλη 2016.

-- Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 10,3 δισ. ευρώ (από 9,8 δισ. πέρσι), με περαιτέρω διόγκωση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι από το Γενάρη φέτος ξεκίνησαν οι νέες μαζικές ανατιμήσεις πάνω σε μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 1,84 ευρώ (από 1,45 δισ. πέρσι), και μάλιστα με υπέρβαση ύψους 800 εκατ. σε σχέση με το στόχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ