Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Αντιφατικές εκτιμήσεις και προβληματισμός

Αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων για τις επιπτώσεις που είναι δυνατό να υπάρξουν στην ελληνική και διεθνή οικονομία, από τα δραματικά γεγονότα της προηγούμενης Τρίτης. Σε δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου κράτησε επαμφοτερίζουσα στάση για το τι μπορεί να σημαίνουν τα συγκεκριμένα γεγονότα για την οικονομία. Δήλωσε συγκεκριμένα: «προς το παρόν δε δικαιολογείται ιδιαίτερη ανησυχία, γιατί δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ούτε της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ούτε και κατά μείζονα λόγο της ελληνικής».

Για το ίδιο θέμα οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυτά καθ' εαυτά τα γεγονότα της προηγούμενης Τρίτης, παρά το εντυπωσιακό και απρόβλεπτο στοιχείο που περιέχουν, δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τις απόψεις τους, οι πιο άμεσες, αρνητικές επιπτώσεις περιορίζονται στις τράπεζες που είχαν την έδρα τους στις πληγείσες περιοχές και σε ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για ασφάλιστρα ζωής, κτιρίων κλπ. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που φοβούνται ότι μια μεγαλύτερη σκλήρυνση της πολιτικής των ΗΠΑ κατά αραβικών κρατών, στις οποίες, κατά τη συνήθη τους πρακτική μπορεί να φορτώσουν τις ευθύνες για τα γεγονότα, είναι δυνατό να εκτινάξει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, κάτι που η εξαρτημένη από το «μαύρο χρυσό» ευρωπαϊκή οικονομία απεύχεται.

Με αφορμή το γεγονός ότι πλήγηκε η Ν. Υόρκη, η καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, οι οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν την πρωτοκαθεδρία στον τομέα αυτό. Στην πόλη της Ν. Υόρκης, το πλέγμα Χρηματιστήριο, «επενδυτικές» κερδοσκοπικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, καθορίζουν ουσιαστικά τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ροές, και, μέσω της ανεξέλεγκτης κίνησης των βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, οργανώνουν τις άγριες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε ξένα περιφερειακά χρηματιστήρια, νομίσματα, ομολογίες κλπ. Πρόκειται για «παιγνίδι» λεηλασίας όλων των λαών του πλανήτη, που τους προσφέρει στο τραπεζικό - χρηματιστηριακό κεφαλαίο, αμύθητα ποσά.

Οσο για τις καταστροφές των γραφείων της «επενδυτικής» Morgan Stanley, στο World Trade Center, θεωρούν, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό το μέγεθος των ζημιών, ότι ο «διεθνής αυτός παίκτης» θα στηριχτεί από την αμερικανική κυβέρνηση να ορθοποδήσει, ακριβώς λόγω του σημαντικού του ρόλου και μεγέθους στα κερδοσκοπικά παίγνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ