Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε στη Βουλή η CETA

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ισπανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA) με 179 ψήφους υπέρ, 79 κατά και 81 αποχές (του Σοσιαλιστικού Κόμματος). Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στη Γερουσία, όπου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και έτσι θα επικυρωθεί οριστικά.

Υπέρ της CETA ψήφισαν το ΡΡ, οι Ciudadanos, το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV, το καταλανικό PDeCAT, ενώ την καταψήφισαν οι Unidos Podemos και τα αριστερά κόμματα της Καταλονίας ERC, της Βαλένθια Compromis και το βασκικό EH Bildu. Οι Σοσιαλιστές, όπως είχε δηλώσει ο ηγέτης τους, Πέδρο Σάντσεθ, από την περασμένη βδομάδα, θα απείχαν της ψηφοφορίας, ανατρέποντας την προηγούμενη στάση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής υπέρ της συμφωνίας. Η στάση αυτή των Σοσιαλιστών προκάλεσε και την αποδοκιμασία της αντιπροέδρου του ΡΡ, Σοράγια Σάντσεθ ντε Σανταμαρία, η οποία τόνισε πως «ορισμένα κόμματα, στη λαχτάρα τους να ασκήσουν αντιπολίτευση, κάνουν αντιπολίτευση στον εαυτό τους». Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα Unidos Podemos (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συμφωνίας, λες και το θέμα είναι η νομιμοποίησή της και όχι ότι εξυπηρετεί τα μονοπωλιακά συμφέροντα και των δύο πλευρών, μέσα σε ένα πλαίσιο σφοδρού ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού και με δεδομένο το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων απομυζεί η κυβέρνηση Ραχόι, για την καταβολή των επιδομάτων καλοκαιριού και Χριστουγέννων στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσέφυγε στον εσωτερικό δανεισμό των Ταμείων με περίπου 6 δισ. ευρώ από το κράτος και αντλώντας άλλα 3,5 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους. Από το 2011 αντλούνται διαρκώς χρήματα από τα αποθεματικά των Ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ