Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «FRIGOGLASS ΑΒΕΕ»
Οι αντεργατικοί νόμοι διασφαλίζουν το πετσόκομμα των μισθών και των δικαιωμάτων τους

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Από πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στη «FRIGOGLASS» ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία
Από πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στη «FRIGOGLASS» ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία
Μέτρα για την διασφάλιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία «FRIGOGLASS ΑΒΕΕ», με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε πως ενώ τον περασμένο Μάρτη υπεγράφη η νέα επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία έκανε λόγο για «εύρυθμη λειτουργία» των εργασιακών σχέσεων, «στα τέλη Μάη η εταιρεία επανήλθε, ζητώντας για τρίτη φορά εκ περιτροπής τριήμερη εργασία για 6 μήνες, με αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 66%»!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της. Οπως υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «η σημερινή κυβέρνηση νομιμοποίησε ό,τι είχαν κάνει οι προηγούμενες, όσον αφορά την αντεργατική νομοθεσία. Είναι δυνατόν να υπογράφεται επιχειρηματική σύμβαση τον Μάρτη, που να βάζει μέσα ότι θα συνεχιστεί η σταθερή απασχόληση των εργαζομένων σε πενθήμερη βάση και μετά από δύο μήνες η επιχείρηση να λέει ότι σήμερα δεν έχει παραγγελίες; (...) Τι επιχείρηση είναι αυτή; Πολυεθνική επιχείρηση είναι, συνδεδεμένη άμεσα με την "COCA - COLA 3E". Αν, λοιπόν, είναι να εφαρμόζει την απασχόληση με βάση τις παραγγελίες τις οποίες έχει, τότε καταλαβαίνετε πολύ καλά για τι μιλάμε. Μιλάμε για εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, για απασχόληση η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης. (...) Οταν αναπτύσσεται η επιχείρηση απολύει εργαζομένους, τώρα που συρρικνώνει τη δραστηριότητα πάλι απολύει. Μονά χάνουν οι εργαζόμενοι, ζυγά κερδίζει η εταιρεία».

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα. Ολα τα υπόλοιπα, αν θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας, τι θα γίνει, δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Γιατί, στην πράξη, τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν οι κεφαλαιοκράτες. Αυτοί κάνουν ό,τι θέλουν κι εσείς απλώς κάνετε τους επιδιαιτητές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, όταν έχετε διαμορφώσει αυτό το αντεργατικό, αντιλαϊκό πλαίσιο, όταν το διατηρείτε, όταν το νομιμοποιείτε».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στριμώξει τις ανάγκες των εργαζομένων στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια παγιώνει και επεκτείνει, επικαλέστηκε τα «δεδομένα που υπάρχουν» και... το «συνταγματικό πλαίσιο του αστικού φιλελεύθερου κράτους». Ετσι, ενώ παραδέχτηκε ότι «η στάση της εταιρείας ενέχει στοιχεία έντονης καταχρηστικότητας», την ίδια στιγμή έσπευσε να προσθέσει ότι «η επιχείρηση κινείται εντός του νόμου, με την έννοια ότι προσέχει τα χρονικά διαστήματα που θέτει ο νόμος για τη χρήση του μέτρου της εκ περιτροπής απασχόλησης». Εχοντας ως «ένα το κρατούμενο» τους νόμους που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του κεφαλαίου, η υπουργός περιορίστηκε να προτείνει στους εργαζόμενους να κάνουν προς το ΣΕΠΕ αίτημα για τη διενέργεια εργατικής διαφοράς, όπως και να υποσχεθεί την εξάντληση των περιθωρίων για να βρεθεί συμφιλιωτική λύση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ