Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΕ ερωτοτροπεί με το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Στη διάρκεια δημόσιας ακρόασης που οργάνωσε η Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης ο οποίος επισήμανε τα εξής:

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ειρήνη στον πλανήτη μας. Εχουμε να κάνουμε όχι μόνο με μια σημαντική κλιμάκωση των εξοπλισμών, αλλά και με μια απόπειρα ριζικής ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων και του μηχανισμού που μέχρι τώρα εξισορροπεί τις πυρηνικές δυνάμεις. Δυναμιτίζονται θεμέλια της διεθνούς ισορροπίας, όπως η συνθήκη κατά των αντιπυραυλικών συστημάτων και η συνθήκη για τη μη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος.

Το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να δεχτούν πυρηνική επίθεση από κάποια κράτη όπως η Β. Κορέα, η Λιβύη, το Ιράκ κ.ά. είναι τόσο σαθρό που καταντά γελοίο. Πρόκειται για μικρές χώρες που το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ελέγχονται από το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ έχουν υποστεί την επιθετικότητα Αμερικανών και Ευρωπαίων με βομβαρδισμούς, οικονομικούς αποκλεισμούς κ.ά.

Οσο και αν το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, γνωστό και ως "παιδί του πολέμου των άστρων", εμφανίζεται ανίκανο να αντιμετωπίσει έστω και μικρής κλίμακας πυραυλική επίθεση, δεν παύει αντικειμενικά να είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους αντιπυραυλικής θωράκισης, δηλαδή του "πολέμου των άστρων" που οραματιζόταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρέιγκαν αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, χάρις και στις αντιδράσεις των λαών.

Πέρα από αυτό, η ενδεχόμενη ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος είναι επίδειξη ισχύος, αλλά και προειδοποίηση προς τη Ρωσία και, κυρίως, προς την Κίνα. Βεβαίως, είναι και μια χειρονομία απέναντι στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο θα θησαυρίσει από τα δισεκατομμύρια που θα ξοδευτούν για την ανάπτυξή του.

Απέναντι σ' αυτόν τον κίνδυνο, η μόνη στάση για την οποία δε θα ντρέπεται κανείς απέναντι στις επόμενες γενεές, είναι η συνολική καταδίκη των αμερικανικών σχεδίων και όχι οι ερωτοτροπίες, που εκφράστηκαν και στην αίθουσα αυτή με την ιδέα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή και της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, οι λαοί όλου του κόσμου, θα αντιδράσουν μαχητικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την «ισορροπία» στην … ανισορροπία του τρόμου (2013-03-23 00:00:00.0)
Στόχος των ΗΠΑ η πυρηνική υπεροπλία (2012-03-22 00:00:00.0)
Επιθετική «ασπίδα» των ΗΠΑ (2007-03-13 00:00:00.0)
Καταδικάζει τα πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ (2001-05-16 00:00:00.0)
Προχωρούν παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις (2001-02-13 00:00:00.0)
Πυρηνική απειλή από τις ΗΠΑ (2000-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ