Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Προς εμπορική συμφωνία ΕΕ - Ιαπωνία

Το ενδεχόμενο της υπογραφής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιαπωνίας θεωρούν πολύ πιθανό αξιωματούχοι της ΕΕ και, μάλιστα, αύριο Πέμπτη, μια μέρα πριν τη Σύνοδο του G20 στο Αμβούργο. Η επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε ότι είναι «αρκετά πεπεισμένη» πως μία ευρεία συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, καθώς οι δύο πλευρές ολοκληρώνουν τη μείωση των δασμών για τα αυτοκίνητα και τα αγροτικά προϊόντα.

Η κίνηση αυτή εμφανίζεται ως ένας αντιπερισπασμός στην πολιτική του εθνοκρατικού προστατευτισμού που προωθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Ειδικά η πρόσφατη ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία, όπου συμμετείχε και η Ιαπωνία, φαίνεται να αξιοποιείται τώρα από την ΕΕ για την προώθηση των συμφερόντων των δικών της μονοπωλίων. Βεβαίως, το παζάρι ΕΕ - Ιαπωνίας έχει αρχίσει από το 2013 και έως τώρα έχει περάσει πολλές φάσεις, με κυριότερα εμπόδια τους δασμούς σε διάφορα προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που σχολίασε η Μάλμστρομ στο «Reuters» τη συμφωνία με την Ιαπωνία. Είπε πως «μπορείς να κάνεις καλές, δίκαιες, διαφανείς και βιώσιμες εμπορικές συμφωνίες, με τις οποίες κερδίζεις εσύ και κερδίζω και εγώ - όχι με την αμερικανική άποψη, η οποία φαίνεται να είναι "εσύ χάνεις και εγώ κερδίζω"». Η δήλωση αυτή έγινε μετά από διήμερες συναντήσεις με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα, στο Τόκιο για τη συμφωνία, η οποία θα καταργούσε ένα ευρύ φάσμα εμπορικών εμποδίων.

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η μείωση των δασμών που επιβάλλει η Ιαπωνία στις εισαγωγές τυριών και αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι φτάνουν το 30%, με αντάλλαγμα τη σταδιακή κατάργηση των δασμών για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Ωστόσο, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην ΕΕ υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου που αντιτίθενται στην κατάργηση των δασμών αφού βλάπτει τα συμφέροντά τους (π.χ. οι αυτοκινητοβιομήχανοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ