Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κοινές πυραυλικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Ενώ η Ουάσιγκτον καλεί σε «παγκόσμια δράση» μετά τη νέα πρόσφατη βαλλιστική δοκιμή της ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΣΕΟΥΛ.--

Σε νέες κοινές αντιπυραυλικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας προχώρησαν χτες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα, στα ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας ότι προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου.

Οι δύο πλευρές δοκίμασαν αντίστοιχα το αμερικανικό σύστημα «Army Tactical Missile System» (ATACMS) και το νοτιοκορεατικό «Hyunmoo II».

Μάλιστα, σε συνεδρίαση της νοτιοκορεατικής Βουλής, ο υπουργός Αμυνας Ζαν Μιν-κου δήλωσε ότι οι δύο σύμμαχοι για πρώτη φορά διεξάγουν πυραυλική άσκηση «ως απάντηση στις απειλές του Βορρά».

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επέκρινε την προχτεσινή νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, μιλώντας για «κλιμάκωση της απειλής» και τονίζοντας: «Απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσουμε μια παγκόσμια απειλή». Την ίδια στιγμή, επέκρινε όσους στηρίζουν τη ΛΔ Κορέας, προσθέτοντας πως «κάθε χώρα που φιλοξενεί Βορειοκορεάτες επισκέπτες, παρέχει οποιαδήποτε οικονομικά ή στρατιωτικά οφέλη, ή αποτυγχάνει να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βοηθάει και ενθαρρύνει ένα επικίνδυνο καθεστώς» και υπογράμμισε ότι «όλες οι χώρες πρέπει να δείξουν δημόσια στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Χαρακτηριστική είναι και η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω διαδικτύου, επειδή «το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε σχεδόν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο (του 2017)». «Και μετά» συνέχισε «λέμε ότι η Κίνα συνεργάζεται μαζί μας. Αλλά έπρεπε να το προσπαθήσουμε».

Παρέμβαση για την κατάσταση σε Ασία - Ειρηνικό έκανε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Χαρακτήρισε τη νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ «ποιοτικά διαφορετική απειλή για τη (διεθνή) ειρήνη και σταθερότητα» και τόνισε πως «η Γερμανία, μαζί με τους εταίρους της, θα επιμείνει οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και συνέπεια», καταλήγοντας πάντως ότι «η Βόρεια Κορέα πρέπει αμέσως να στραφεί στη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οσον αφορά την Ιαπωνία, ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της, Σίνζο Αμπε, που μεταξύ άλλων είπε: «Θα ήθελα με κάθε τρόπο να ζητήσω την συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, αλλά και να παροτρύνω τους Προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τσινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσουν στην υλοποίηση πιο εποικοδομητικών μέτρων».

Στο μεταξύ, χτες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτική «επίδειξη δυνατοτήτων» των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα (2022-10-06 00:00:00.0)
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας (2017-05-16 00:00:00.0)
Περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ «ανεβάζει το θερμόμετρο» (2013-04-14 00:00:00.0)
Νέες απειλές και πιέσεις από ΗΠΑ - Ν. Κορέα (2010-12-09 00:00:00.0)
Απαντάει στην πολιτική εκφοβισμού (2009-05-26 00:00:00.0)
«Διάλογο » ζήτησε ο Κινέζος Πρόεδρος... (2003-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ