Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Ξεκινούν αύριο οι συνομιλίες των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Σχέδιο για την Αφρική καταθέτουν οι Γερμανοί βιομήχανοι στο πλαίσιο της Συνόδου

Υπό το σύνθημα «Διαμορφώνοντας έναν διασυνδεδεμένο κόσμο» και με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στο «ελεύθερο εμπόριο», την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», την «τρομοκρατία» και τη «βιώσιμη ανάπτυξη», επί της ουσίας των δυσκολιών καπιταλιστικής ανάκαμψης, ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται μεθαύριο η Σύνοδος Κορυφής της G20 στο Αμβούργο, καθώς η Γερμανία φέτος έχει την προεδρία.

Στη G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο. Επίσης θα παρευρίσκονται ως προσκεκλημένα τα εξής κράτη: Ισπανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη. Θα εκπροσωπηθούν ακόμη η Αφρικανική Ενωση μέσω της Γουινέας, η «Νέα Συνεργασία για την Ανάπτυξη της Αφρικής» μέσω της Σενεγάλης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού μέσω του Βιετνάμ.

Σήμερα Πέμπτη, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τον Ντ. Τραμπ. Επίσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει την πρώτη προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της διάσκεψης.

Οι επιδιώξεις και οι συστάσεις των Γερμανών βιομηχάνων για την Αφρική είναι γνωστές. Η χτεσινή «Welt» δημοσιεύει ένα κοινό αναπτυξιακό σχέδιο 5 σημείων για την Αφρική, του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και του Γερμανικού Ινστιτούτου Αναπτυξιακής πολιτικής (DIE), που αναμένεται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της G20 και περιλαμβάνει τις «βάσεις για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη», οι οποίες ορίζονται ως «μια καλή διακυβέρνηση, ένα κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «καταπολέμηση της διαφθοράς» και «μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική».

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες σημειώνονται συγκρούσεις στο Αμβούργο ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές που συγκεντρώνονται στην πόλη, υιοθετώντας βασικά μια «αντι - Τραμπ» ρητορική. Προχτές το βράδυ η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων κατά διαδηλωτών, ενώ έχει χαρακτηρίσει παράνομη την κατασκήνωση που έχει στηθεί σε πάρκο. Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για την «ασφάλεια της Συνόδου».

Στις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της G20 θα συμμετάσχουν και οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία με αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό πλαίσιο αιτημάτων. Την Παρασκευή το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) οργανώνει επίσης εκδήλωση - συζήτηση στο Αμβούργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ